Fals // Ucraina fără electricitate „s-a întors în Evul Mediu”. „Pe străzi, tâlharii jefuiesc și ucid”

Foto: Getty Images

Criza energetică din Ucraina, ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice, e un nou subiect de știri false tirajate de presa pro-Kremlin. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a declarat că nu a înregistrat o creștere a criminalității ca urmare a întreruperilor de curent, așa cum titrează unele portavoce ale Kremlinului, scrie portalul Stopfake.org.

Potrivit sursei, publicația rusă Komsomolskaia Pravda a publicat, pe 25 noiembrie, un articol despre „apocalipsa pe întuneric”, afirmând că, fără electricitate în orașele ucrainene, „pe străzi tâlharii jefuiesc și ucid”, iar locuitorii din Kiev și Lvov „se pregătesc să jefuiască supermarketuri și să discute despre pogromuri”.

captură: Kp.ru

„În Ucraina, viața devine din ce în ce mai interesantă. Dacă nu îi trimit în prima linie, îi vor ucide sau răpi chiar pe străzile orașelor. Tâlharii distrug apartamentele abandonate care anterior erau dotate cu sisteme de alarmă. Pe străzile întunecate, trecătorii sunt jefuiți și uciși, iar străinii au început deja să fie răpiți pentru a se cere răscumpărare”, sunt mesajele lansate de Komsomolskaia Pravda.

Drept dovezi, ziarul folosește comentarii anonime și propriile invenții, precizează portalul Stopfake.org

Citește și: Incidentul cu rachetă din Polonia: dezinformările și falsurile care au circulat în spațiul public – Mediacritica

Potrivit ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastîrschi, în condițiile unei pene de curent, prezența Poliției Naționale și a patrulelor auto și terestre a crescut de trei ori, fiind implicate și formațiunile de voluntari ale comunităților teritoriale. Monastîrschi a remarcat că situația criminalității în țară nu s-a înrăutățit.
În context, șșeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a menționat că toate unitățile de poliție sunt pe deplin operaționale, dotate cu generatoare și gata să primească cetățenii, inclusiv pentru încălzire, mai precizează Stopfake.org.