Incidentul cu rachetă din Polonia: dezinformările și falsurile care au circulat în spațiul public

Foto: Twitter

Pe 15 noiembrie o rachetă a căzut în satul Przewodów din Polonia, la granița cu Ucraina. Două persoane au decedat, iar o investigație oficială este în curs. Incidentul, care coincide cu atacurile masive ale Rusiei în Ucraina, a fost nou pretext pentru mass-media pro-Kremlin să răspândească falsuri și dezinformări. 

De această dată, instrumentele de propagandă rusești au promovat ideea potrivit căreia un tractor a fost cel care a provocat explozia, care presupune escaladarea sau chiar o provocare deliberată a ucrainenilor. De asemenea, s-a presupus că ar fi putut fi o dronă, nu o rachetă; că polonezii sau britanicii au făcut asta. S-a ajuns și la narațiuni extreme potrivit cărora Polonia declară război Rusiei, scrie EU vs Disinfo într-o nouă analiză despre știrile false și dezinformările care au circulat în ultimele zile. 

Captură: Tsargrad.tv

Potrivit analizei, după ce forțelor armate ucrainene le-au reușit retragerea Rusiei din Herson, portavocile pro-Kremlin au promovat din nou narative false, încercând să minimizeze impactul acestei noi turnuri de pe câmpul de luptă asupra percepției populației ruse despre războiul din Ucraina.

Accentul lor, așa cum este exemplificat de Soloviov, s-a axat pe impactul minim al retragerii. Ei au încercat, de asemenea, să caracterizeze retragerea din Herson ca o „redistribuire”, într-o manieră similară cu narativele lor anterioare despre zonele de lângă Harkov, atenționează EU vs Disinfo.