Gradul de credibilitate a portalurilor pe Media Radar: CJI anunță punctajul pentru încă 10 instituții media

Centrul pentru Jurnalism Independent a actualizat pe platforma Media Radar gradul de credibilitate pentru ultimele zece site-uri de știri din totalul celor 40 de resurse media evaluate în luna septembrie. Portalurile vizate în această rundă de monitorizare sunt Agora.md, Stiri.md, Timpul.md, A-tv.md, N4.md, Diez.md, Deschide.md, Tribuna.md, Realitatea.md, Protv.md.

Actualizarea gradului de credibilitate s-a făcut ca urmare a analizei unui set de știri din domeniile politic, social și economic, ce au fost publicate de fiecare redacție în luna septembrie a acestui an.

Pentru evaluarea știrilor este folosită o metodologie de monitorizare care include mai multe criterii de evaluare cum ar fi:

  • disponibilitatea datelor de identificare;
  • declarația privind politica editorială;
  • normele profesionale asumate public (Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova);
  • calitatea produselor mediatice;
  • accesibilitatea navigării pe site.

Amintim că punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informaționale este dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. Dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

Prin intermediul Media Radar, CJI își propune să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de numeroasele resurse media online. Platforma este disponibilă în limbile română și rusă

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.