Imagini irelevante și care nu sunt de interes public, într-o știre despre funeraliile mamei unei foste deputate

Portalul de știri al postului de televiziune TV8 a informat pe 9 februarie despre faptul că fosta deputată Violeta Ivanov, aflată în arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție, a fost eliberată pentru a-și înmormânta mama, decedată acum câteva zile. Subiectul s-a regăsit și în principalul buletin de știri al serii

În ambele cazuri, știrile sunt însoțite de imagini video în care apare Violeta Ivanov alături de alte persoane care au venit să-și ia rămas bun de la răposată. Totodată, în știrea pusă pe post au fost difuzate mai multe imagini, inclusiv cu parlamentara Marina Tauber de la Partidul Politic Șor. Ambele știri oferă detalii din dosarul în care figurează Violeta Ivanov și alți colegi de-ai săi, la fel foști deputați.  

Știrile încalcă normele deontologice cu privire la respectarea vieții private și depășesc limitele interesului public.  

Codul deontologic menționează expres că jurnalistul „este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate”, iar „imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când dezvăluirea faptelor urmărește un interes public”. Totodată, „în colectarea informației de interes public  jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește că „persoanele care deţin funcţii publice au dreptul la respectul vieţii lor private, cu excepţia cazurilor când viaţa lor particulară are efect asupra vieţii publice. (…) Nu vom relata despre comportament privat al unei persoane dacă nu există un interes public clar”.