Imagini neprelucrate tehnic, de la ceremonia de înmormântare a interpretului rus, Iuri Șatunov, apărute pe un portal de știri

Sursă foto: msk1.ru

Portalul Unica.md a publicat, pe 27 iunie, un material cu titlul: „Soția lui Iuri Shatunov i-a adus pe copii să-și ia rămas bun de la tatăl lor”, în care informează despre ceremonia funerară a interpretului rus Iuri Șatunov, decedat în urma unui atac de cord.

Știrea este însoțită de poze, preluate de la o instituție media din Rusia, cu sicriul interpretului, unde fața acestuia nu a fost blurată. Potrivit normelor deontologice ale jurnalistului, pentru a nu provoca stări șocante, astfel de imagini trebuie să fie prelucrate tehnic.

Cu privire la fotografii, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor.” 

Totodată, Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video).”