Materiale despre drumuri reparate în Găgăuzia o pun în lumină pozitivă pe bașcana Evghenia Guțul și echipa acesteia

Foto: captura Tv6.md

De la învestirea în funcție a noului bașcan al Găgăuziei, unele portaluri de știri abundă în materiale ce o pun în lumină exclusiv pozitivă pe Evghenia Guțul și colegii acesteia. Articole despre renovarea unor drumuri din autonomia găgăuză, bunăoară, sunt prezentate ca fiind „realizări importante” ale echipei lui Ilan Șor și ale bașcanei. 

Pe 10 octombrie, portalul TV6.md a publicat un material cu titlul: „Sunt schimbări mari”. Încă un drum a fost reabilitat în satul Svetlîi din Găgăuzia, datorită eforturilor autorităților locale cu sprijinul echipei bașcanului Evghenia Guțul | VIDEO. Autorul articolului susține între altele că „lista proiectelor de infrastructură implementate în Găgăuzia continuă să se exindă” și că „toate aceste schimbări au loc datorită eforturilor autorităților locale cu sprijinul echipei Bașcanului”. Atât în text, cât și materialul video sunt citați mai mulți săteni care laudă autoritățile locale, iar cu referire la Evghenia Guțul se afirmă că „ttoate proiectele lansate și implementate sunt create de dragul zâmbetelor fericite ale localnicilor”. 

În ultimele săptămâni, pe portalul Tv6.md au fost publicate mai multe materiale realizate în aceeași cheie. Bunăoară un articol care titrează „Vrem să fie o țară, o republică, un sat prosper”. La inițiativa bașcanului Evghenia Guțul, cu sprijinul partidului „Șansă” și al echipei lui Ilan Șor, în satul Gaidar din Găgăuzia a fost dat în exploatare un nou drum | VIDEO sau În satul Chiriet-Lunga s-au produs schimbările mult-așteptate. Datorită echipei Evgheniei Guţul, în timp record a fost asfaltată strada Gagarin. Alexei Lungu: „Vom schimba fiecare sat din Găgăuzia” | VIDEO.

Și alte site-uri de știri au publicat articole cu o abordare similară. De exemplu, Unimedia.info a titrat pe data de 20 septembrie: Partidul „Șansă”, cu sprijinul echipei lui Ilan Șor, a finalizat un proiect în Chiriet-Lunga: O stradă importantă pentru locuitorii satului, modernizată. Și acest material îi plasează în lumină pozitivă Partidul „Șansă”, pe Ilan Șor și echipa acestuia. De la Politics.md aflăm că localitatea Svetlîi „a renăscut” și că „repararea suprafeței drumului a fost realizată din fonduri extrabugetare, cu sprijinul lui Ilan Șor”. Iar Realitatea.md vorbește despre „vești bune din Găgăuzia” și cum „un drum în comuna Svetlîi a fost renovat de echipa lui Ilan Șor și a noului bașcan”. În subiectele vizate sunt citate doar surse care aduc laude Evgheniei Guțul și echipei sale.

Fenomenul a fost semnalat și la Consiliul Audiovizualului, care la începutul lunii septembrie a amendat cu 75.000 de lei Orizont TV pentru publicitate cu conținut mascat în favoarea lui Ilan Șor. Potrivit CA, conținutul editorial l-a prezentat în mod favorabil pe actorul politic și se încadrează în noțiunea de publicitate politică, dar acesta nu a fost marcat drept unul publicitar și nu a fost delimitat corespunzător, fapt ce contravine prevederilor legii. Codul serviciilor media audiovizuale obligă posturile TV să separe clar produsele jurnalistice de cele realizate în scop publicitar.

Presa își exercită profesia în scopul servirii interesului public. Codul Deontologic prevede că „este obligatorie separarea clară a produselor jurnalistice de publicitatea comercială, de subiectele realizate în scop publicitar, de publicitatea politică(electorală). Publicitatea comercială, subiectele realizate în scop publicitar, publicitatea politică (electorală) trebuie marcate distinct și prezentate astfel încât să nu poată fi confundate cu produsele jurnalistice”. De asemenea, „este interzisă informația publicitară mascată, prezentarea informației publicitare fără marcaj sau prezentarea acesteia drept produs jurnalistic”.