Mesaje false, lansate de presa guvernamentală rusă, justifică mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin

Sursa: Administrația prezidențială a Federației Ruse

Anunțul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, despre mobilizarea militară parțială în contextul războiului din Ucraina a fost motiv de narațiuni false lansate de presa guvernamentală rusă care să justifice această decizie. 

Veridica.ro analizează știrile apărute pe Regnum.ru, Rus.ozodi.ru și canalele de Telegram ale presei din Rusia, care titrează: „Mobilizarea parțială, ordonată de Putin, va preveni un dezastru nuclear, va determina o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic”.

Potrivit presei guvernamentale ruse, specialiștii îl laudă pe președintele rus pentru că a reușit să găsească o metodă de impunere a păcii pe teritoriul Ucrainei – mobilizarea parțială. De fapt, sunt citați politologi de la Moscova, apropiați sau finanțați de regimul de la Kremlin, nu și specialiști din alte state, explică Veridica.ro.

„În timp ce președintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a încălcat principiile de bază ale apartenenței la Națiunile Unite prin invadarea Ucrainei și a spus că Moscova lansează amenințări iresponsabile cu utilizarea armelor nucleare, presa rusă scrie că Vladimir Putin încearcă să prevină un dezastru nuclear și să le impună ucrainenilor să se așeze la masa negocierilor”, mai precizează sursa citată.

„Nu este clar cum poate fi prevenit un dezastru nuclear cu ajutorul unui discurs care include amenințări directe. Putin a spus clar în discursul său că cine va amenința cu arme nucleare Rusia va fi atacat primul. Aceste discuții nu seamănă deloc cu elemente ale unor narațiuni de dezescaladare, pacificare și proces diplomatic, fapt observat și de comunitatea internațională”, conchide Veridica.ro.