„Pe fondul unei creșteri îngrijorătoare a dezinformării pe Internet și a teoriilor conspirației politice, studenții din New Jersey sunt pe cale să devină unii dintre cei mai alfabetizați informațional din țară”, transmite publicația Politico.
Guvernatorul Phil Murphy a semnat săptămâna trecută o lege care va face din New Jersey primul stat care impune elevilor – de la copii din grădinițe (5-6 ani), până la tinerii de liceu (17-18 ani) – să învețe despre cum sunt produse și răspândite informațiile pe Internet, să capete abilități de gândire critică, să distingă diferența dintre fapte și opinii și etica creării și împărtășirii informațiilor atât online, cât și în format tipărit. „Într-un moment în care dezinformarea erodează bazele unei democrații, este imperativ ca elevii să aibă instrumentele de care au nevoie pentru a determina în ce informații pot avea încredere”, a declarat președintele Asociației profesorilor din New Jersey, Sean Spiller, citat de Politico.
Potrivit sursei, curriculumul ar urma să includă subiecte ce țin de procesul de cercetare și modul în care informațiile sunt create și produse, gândirea critică și utilizarea resurselor informaționale sau diferența dintre fapte, puncte de vedere și opinii.
În ultimii ani, în multe țări se depun eforturi de dezvoltare a culturii mediatice prin numeroase moduri. Un exemplu care ține de Republica Moldova este introducerea obiectului Educație pentru media în școli, încă în anul 2016, datorită eforturilor Centrului pentru Jurnalism Independent. Astfel, de șase ani, CJI susține profesorii și profesoarele să fie parte a inițiativei prin care este promovat consumul conștient de informații și importanța unei culturi media care să corespundă cerințelor și provocărilor secolului XXI.
Potrivit respondenților cercetării „Grupurile vulnerabile și/sau marginalizate în raport cu mass-media: acces, consum și alfabetizare media”, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent la mijloc de decembrie 2022, educația mediatică ar trebui să fie parte a programului de studii în școli și universități.
Despre educația media am vorbit și la rubrica #PEÎNȚELES. Educația mediatică este doar pentru jurnaliști?