O știre fără surse exacte, publicată de un portal și preluată de altele

Sursă foto: Deschide.md

Portalul Deschide.md a publicat, pe 4 iulie, materialul cu titlul: „O adolescentă se zbate între viață și moarte, după ce a băut peste măsură, la Șoldănești”, în care relatează despre o tânără care ar fi  fost adusă la spital în comă alcoolică.

Autorul știrii nu face trimitere la nicio sursă, operând cu expresia criptică „potrivit datelor preliminare”. Atât în titlu, cât și în textul propriu-zis al materialului, se fac aprecieri subiective, precum că „adolescenta se zbate între viață și moarte, după ce a băut peste măsură”. În știre nu sunt citate surse exacte, iar presupunerea aparține jurnalistului.

Alte două portaluri –  TV6.md și Timpul.md, – au preluat știrea, făcând trimitere la Deschide.md.

Cu privire la surse, Codul deontologic prevede că „Jurnalistul întreprinde demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile.

Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stabilește: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcţia, după caz, statutul social sau vârsta. Acest lucru va creşte credibilitatea articolului şi integritatea ziarului. (…) Nu vom utiliza expresia criptică  « (anumite) surse au spus… », sau «potrivit surselor din primărie… ».”