Redactorul Gagauznews.md, reținut și suspectat de propagandă de război

Sursă foto: Dw.com

Nikolai Kostîrkin, redactorul portalului de știri Gagauznews.md, blocat anterior de autorități, a fost reținut de oamenii legii în dimineața de 9 iunie, fiind bănuit de acțiuni  îndreptate spre ațâțarea vrajbei și dezbinării naționale, transmite PCCOCS. Aceștia au desfășurat percheziții la domiciliul bănuitului.  

Potrivit unui comunicat oficial al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în urma investigațiilor desfășurate „s-a constatat că bănuitul, în condițiile stării de urgență instituită în contextul conflictului regional armat declanșat în Republica Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei, utilizarea cărora sunt interzise legal pe teritoriul Republicii Moldova, plasând sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război”. 

Procurorii și ofițerii au efectuat percheziții la domiciliul  persoanei vizate, fiind ridicate obiecte și alte mijloace relevante în acest caz. Bănuitul a fost condus la sediul Procuraturii pentru audieri.

De asemenea, sursa precizează că urmează a fi efectuate acțiuni necesare pentru stabilirea întregului cerc de persoane care răspândesc sistematic în public, prin diverse surse mass-media, rețele de socializare și canale de comunicare informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război.