Republica Moldova nu va mai cotiza pentru televiziunea interstatală MIR

Foto: Newsmaker.md

Țara noastră nu va mai cotiza pentru televiziunea interstatală MIR. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința din 4 aprilie a Executivului, la care au fost aprobate contribuțiile financiare la mai multe organizații internaționale. 

„Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare. În premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR, care în această perioadă a oferit materiale ce au fost calificate de către instituțiile naționale ca fiind instigatoare la război și promovarea dezinformării”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, în contextul aprobării de către Cabinetul de miniștri a unei decizii cu privire la lista organizațiilor internaționale şi regionale cărora Republica Moldova urmează să achite cotele de membru și datoriile din bugetul de stat pentru anul 2023.

În luna martie 2022, într-o analiză pentru Mediacritica, președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, sublinia că „postul de televiziune cu centrul de comandă în Rusia, MIR nu doar că face propagandă, dar folosește și o altă formă periculoasă de distorsionare a realității – falsificarea realității prin omisiune. Este vorba de omisiunea faptelor, fragmentarea informației, eliminarea totală din știri a unor persoane și instituții relevante – cu alte cuvinte, un set de acțiuni care prezintă lumea altfel decât este în realitate”. 

În analiză, autoarea preciza că „statul nostru este în continuare fondator al companiei MIR și a finanțat-o în ultimii trei ani cu câte 3.584.000 de lei pe an, ne-a informat, la cerere, Cancelaria de Stat. Pentru anul 2022, la fel, este prevăzută o finanțare de 3.584.000 de lei. Compania deține două canale de televiziune – MIR și MIR 24, ambele retransmise în Republica Moldova. MIR 24 este specializată pe știri și programe analitice”.

Între timp, la sfârșitul anului trecut, NewsMaker scria că „începând cu al doilea trimestru al anului 2022, autoritățile din Republica Moldova au încetat să aloce fonduri către canalul MIR, iar în bugetul pentru anul 2023 nu sunt prevăzute fonduri pentru plățile către acest post de televiziune”. Instituția de presă l-a citat în acest sens pe directorul reprezentanței MIR în Republica Moldova Stanislav Vîjga.

Compania de televiziune MIR a fost fondată în 1992 de către statele care intrau atunci în Comunitatea Statelor Independente. Acordul de creare a „telecompaniei interstatale MIR” a fost ratificat de Republica Moldova în 1995. Tot atunci, prin Hotărârea Guvernului, la Chișinău a fost constituită o reprezentanță a acestei televiziuni.