Reținerea fostului președinte Igor Dodon, în vizorul presei. Accentele puse de jurnaliști în buletine de știri

Sursa: Profimedia Images

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut marți, 24 mai, pentru 72 de ore după ce procurori anticorupție, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții acasă la Igor Dodon. Politicianul este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a PSRM și trădare de Patrie. Subiectul a fost în atenția principalelor buletine de știri.

În buletinul de știri de la ora 19:00, NTV Moldova a informat despre reținerea lui Igor Dodon prin mai multe materiale, oferind acestui subiect aproape 14 minute. Prima știre a vizat perchezițiile de la domiciliul fostului președinte, urmată de declarațiile procurorei-șefe interimare a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov. A treia și a patra știre a avut mai mult spațiu în buletin. Declarațiile secretarului executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, au dominat cea de-a treia știre, el comentând că reținerea lui Igor Dodon este „un show politic organizat  de guvernarea iresponsabilă care nu poate sa le dea oamenilor  pâine”. Reportera îl citează pe Batrîncea precum că „deputații socialiști ar fi de mai mult timp intimidați”. Socialistul mai spune că „acest caz a fost regizat demult de aceea nu e în țară nici președintele Maia Sandu și că toată țara observă că în ziua ei de naștere se comit aceste show-uri – cadou politic”. În știrea privind protestele organizate de susținătorii lui Igor Dodon, redacția accentuează că „reprezentanții fracțiunii PSRM au criticat acțiunile guvernării PAS care lupta cu opoziția prin dosare politice și intimidări”. De remarcat este faptul  că NTV Moldova a solicitat replica purtătoarei de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu.

Primul în Moldova a plasat aceleași accente în buletinul de știri de la ora 18:00, oferind acestui subiect circa 10 minute.

„Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Fostul președinte este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de Patrie și de faptul că a acceptat ca partidul pe care îl conducea să fie finanțat de un grup criminal organizat”, informează postul public de televiziune Moldova 1 în buletinul de la ora 21:00. Redacția a relatat detaliat și neutru, invitându-l în platou pe analistul politic Anatol Țăranu.  

Postul de televiziune TV6 a informat în buletinul de la 19:00 că „Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu au fost reținuți pentru 72 de ore în dosarul supranumit «punga neagră»”. Redacția TV6  abordează diferit subiectul difuzând în a doua știre la acest subiect declarațiile lui Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, care supune că „de ziua președintelui Maia Sandu ofițerii i-au făcut un cadou, nu flori, dar reținerea lui Igor Nicolaevici”. O altă știre vizează reacțiile reprezentanților puterii de la Moscova în urma reținerii lui Igor Dodon, cât și a șefului misiunii UE.

Tot la 19:00, postul de televiziune TV8 a relatat că „Igor Dodon și cumnatul acestuia au fost reținuți pentru 72 de ore după ce oamenii legii au descins perchezițiile în această dimineață. La scurt timp, la poarta acestuia, s-au adunat simpatizanți, dar și oameni de rând, care ulterior s-au luat la harță”.

De asemenea, se menționează că în urma perchezițiilor procurorii au găsit mai multe bunuri de lux, dar și mijloace bănești la cele zece imobile și trei automobile care au fost supuse perchezițiilor.

Și Jurnal TV își începe buletinul de știri de la ora 19:00 cu faptul că „fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cumnatul său au fost reținuți pentru 72 de ore. Cel din urmă a fost prins cu o recipisă în gură, în încercarea de a distruge probele”. În cadrul buletinului, reporterul televiziunii a intrat în direct relatând despre situația din fața porții casei politicianului. Jurnal TV a difuzat și sincroane de la cetățeni veniți în fața porții lui Igor Dodon în care au sprijinit acțiunile oamenilor legii. Postul de televiziune a difuzat secvențe cu susținători ai PSRM care s-au certat cu cetățeni care și-au exprimat susținerea pentru acțiunile instituțiilor de drept. A treia știre din buletin prezintă briefingul socialiștilor, în frunte cu Vlad Batrîncea.