Scene de violență, crime înfricoșătoare și limbaj vulgar într-un film clasificat eronat „AP” la Jurnal TV

Producția cinematografică „Fetele bestiale” (în engleză: „Tragedy Girls”), difuzată la postul Jurnal TV, a fost raportată de către telespectatori, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, ca fiind difuzată cu abateri de la normele legale. În urma verificării faptelor, administația postului a recunoscut că a fost admisă o eroare de clasificare a operei respective.  

În sesizarea telespectatorului se menționează că producția cinematografică „Fetele bestiale” a fost difuzată la Jurnal TV pe 9 februarie, de la ora 20:00, fiind marcată cu semnul „AP” (acord parental), ceea ce semnifică că programul poate fi vizionat de copii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia (pnct.131 b) al Regulamentului privind conținuturile audiovizuale.

În opinia consumatorului media, aceasta ar constitui o încălcare, întrucât producția „conține un limbaj obscen, cu utilizarea injuriilor pe tot parcursul filmului și nu conține aproape deloc mesaje pozitive și modele pozitive de preluat”.

Clasificatorul internațional imdb.com, relevă că, în alte state, producția respectivă este evaluată drept un program „15+” (Australia: 15+, Mexico: B15, Norvegia: 15, Suedia: 15, SUA: 14, Ucraina: 16). De asemenea, în conformitate cu sistemul de evaluare MPAA (Motion Picture Association of America), filmul este clasificat cu semnul R (Restricționat) pentru scenele de violență pe care le conține, limbaj obscen, inclusiv unele referințe sexuale, ceea ce înseamnă că producția cinematografică este interzisă copiilor cu vârsta sub 17 ani

„Un film de groază cu întorsături neașteptate, în care două adolescente obsedate de moarte își folosesc blogul despre tragediile din viața reală pentru a dezlănțui nebunie în micul lor oraș, confirmându-și imaginea de legende ale horrorului modern”, se spune în scurta descriere a acestui film pe site-ul de referință IMDB.com. 

Și Ghidul pentru părinți atenționează că „părinții trebuie să știe că Tragedy Girls este o comedie de groază, sângeroasă, despre două fete de liceu care își caută faima pe Internet, comițând crime și punându-le vina pe un criminal în serie din viața reală. Există o mulțime de scene de violență extremă, cu multe crime înfricoșătoare: înjunghiere, tăiere, spânzurare, împușcare etc., precum și alte imagini tulburătoare.  Unele dintre aceste secvențe sunt prezentate ca fiind comice, însă sunt teribil de fioroase”. 

Potrivit normelor legale ale Republicii Moldova (Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, pnct 131), programele audiovizuale vor fi clasificate „AP” (acord parental) doar dacă pot fi vizionate de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia. Același Regulament în (pnct.151) stipulează că nu pot fi difuzate în intervalul orar 06:00-23:00 programe care prezintă: a) violență fizică, psihică sau de limbaj licențios, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscene. 

Și întrucât prevederile aceluiași cod stabilesc că responsabilitatea clasificării programelor și respectarea rigorilor în funcție de programele clasificate revine furnizorilor de servicii media liniare și neliniare (pnct. 130), am solicitat administrației Jurnal TV să examineze cazul semnalat de telespectator și să ne informeze despre măsurile luate. 

Adrian Buraga, directorul general al postului Jurnal TV, și-a exprimat regretul pentru această situație și a informat că „a fost admisă o eroare la indicarea semnului de clasificare a operei cinematografice, fiind marcată cu «AP». Persoana responsabilă de admiterea acestei erori a fost atenționată despre fapta admisă și somată la vigilență în plasarea semnului corespunzător de clasificare a producțiilor cinematografice”.

Sursa foto: imdb.com