Secvențe video cu puternic impact emoțional, dar neprelucrate tehnic, în materiale ale unor portaluri de știri

Foto: captură Jurnal TV

În această săptămână, unele portaluri de știri au publicat materiale însoțite de imagini și secvențe video cu impact emoțional, fără a fi prelucrate tehnic. Acest fapt încalcă normele deontologice.

La data de 5 decembrie, bunăoară, site-ul Autoblog.md a titrat: No comment. Mândria unui vânător moldovean, arătată tuturor pe străzile Chișinăului. Știrea conține imaginea cu două vulpi moarte, pe care un vânător le-ar fi prins de mașină și plimbat pe străzile Chișinăului. Nefiind prelucrată tehnic, fotografia ar putea avea impact emoțional asupra publicului. 

Tot în data de 5 decembrie, pe site-ul postului de televiziune Jurnal TV este publicat un material cu titlul: Cruzime față de animale pe TikTok . Chiar dacă imaginile au fost prelucrate tehnic, din video se întrevede scena de cruzime în care un câine îl sfâșie pe altul. Prelucrarea tehnică nu a fost suficientă pentru a estompa impactul emoțional asupra publicului. În plus, scena care redă cruzimea față de animale nu aduce mai multă claritate publicului. Secvențele au fost difuzate și în cadrul buletinului de știri al postului TV. 

Iar Realitatea.md a titrat pe data de 6 decembrie: VIDEO cu impact emoțional! Momentul în care o femeie este bătută cu bestialitate, chiar sub Arcul de Triumf. Videoul redă scena în care o femeie este bătută și cade pe trotuar, iar sunetul nu este prelucrat tehnic și conține limbaj licențios.

Imaginile sângeroase au un puternic impact emoțional și contravin eticii și deontologiei profesionale. Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav, sau de la locul unei crime”.