Știre care riscă să inducă panică, despre o rachetă nucleară rusească 

Foto: Ziarulnational.md

La data de 23 noiembrie, site-ul Ziarulnational.md a publicat știrea cu titlul „Putin, mișcare periculoasă: Arma «Apocalipsei» ce poate lovi Berlinul și Londra în 5 minute, dusă de Rusia lângă Occident”. Subiectul se referă la o rachetă nucleară intercontinentală rusească, care ar fi fost mutată în apropierea Occidentului, la baza militară Kozelsk. 

Autorul știrii recurge la un titlu care riscă să inducă panică printre cititori, utilizând calificative precum „mișcare periculoasă” și „arma «Apocalipsei»”. Asta deși, cu privire la titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

De asemenea, chiar în debutul știrii, autorii recurg la o generalizare și o atitudine subiectivă cânt scriu că „țările din Europa sunt extrem de îngrijorate de o posibilă escaladare a războiului declanșat de Vladimir Putin din Ucraina, spre Vest”, fără a menționa care sunt acele țări din Europa „îngrijorate” și cine a făcut aceste constatări. Redacția nu face trimitere la nicio sursă care să arate de ce ar trebui să ne îngrijorăm. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri. (…) Vom evita utilizarea adjectivelor subiective şi relative”.

Cu referire la panica creată artificial în presă, psihoterapeuta Dorina Vasilache a venit, anterior pe Mediacritica, cu recomandări pentru public: „Pentru populație aș recomanda să fie mai prudenți în alegerea portalurilor sau posturilor de unde se informează. Tinerii care selectează sursele de informare – să ofere ghidare persoanelor de vârsta a treia sau persoanelor care sunt mai vulnerabile din punct de vedere emoțional, care sunt ușor influențate de acei care urmăresc anumite scopuri, de oricare natură, fie politică, militară etc. Să le explice că nu tot ce este scris în ziare sau urmăresc pe rețelele de socializare este corect și relevant. Prin informarea corectă, din surse veridice, impactul emoțional poate fi diminuat, iar nivelul de panică exclus”.