Știre despre decesul unui tânăr la Sângerei, însoțite de imagini neretușate ale cadavrului însângerat

Portalul Enews.md a publicat pe 23 mai o știre cu titlul: „Glonț de lunetist. Cadavrul unui bărbat cu un glonț în cap a fost găsit în regiunea Sîngerei (Foto 18+)”, care informează despre faptul că, în dimineața zilei, cadavrul unui tânăr împușcat în cap a fost găsit într-o pădure din Sîngerei.

Chiar dacă pe post de fotografie principală a fost folosită o imagine simbol, în interiorul știrii redacția a publicat poze neretușate cu trupul însângerat identificat, precum și alte imagini ce ilustrează detalii. 

Imaginile sângeroase au un puternic impact emoțional și contravin eticii și deontologiei profesionale. Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor”.

În context, Codul deontologic prevede, la art. 3.5: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.