Știre despre o crimă săvârșită de un preot din Rusia, publicată cu detalii despre cum s-a produs

Foto: Ziarulnational.md

La data de 1 noiembrie, portalul de știri Ziarul Național a publicat o știre cu titlul: „Crimă ÎNGROZITOARE săvârșită de un PREOT din Rusia. Acesta și-a ucis soția, după care a tăiat-o în bucăți. Copii au găsit capul mamei lor în frigider”. Materialul a fost publicat cu abateri deontologice ce țin de relatarea detaliilor despre cum a fost comisă crima.

În materialul publicat, Ziarul Național, care a preluat știrea de pe canalul rusesc de Telegram „Mash”, descrie crima cu lux de amănunte, fapt ce nu corespunde interesului public și  contravine eticii jurnalistice cu privire la relatarea unor astfel de cazuri.

Mai exact, Codul deontologic le impune jurnaliștilor să nu ofere publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video). Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști îndeamnă: „Vom relata principalele fapte ale unei infracţiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase, cum ar fi: Victima a fost de 28 de ori lovită în cap cu toporul şi aruncată în fântână (ce va avea de câştigat cititorul din aceste detalii?)”.