Știri despre o tânără prinsă între două mașini accidentate în Chișinău, însoțite de un video cu impact emoțional

Foto: Facebook.com/vadimdolins

La data de 7 noiembrie, Protv.md a scris despre cazul unei tinere prinse între două mașini care s-au accidentat pe o stradă din Chișinău. Știrea este însoțită de un video de la fața locului, care redă detaliile accidentului, fără ca imaginile sau coloana sonoră să fie prelucrate corespunzător. 

Video-ul a fost preluat ulterior și de portalul Autoblog.md.

Potrivit normelor deontologice ale jurnalistului, pentru a nu provoca stări șocante, astfel de materiale video, însoțite de sunet trebuie să fie evitate sau prelucrate tehnic așa încât să nu fie prezentate ipostaze șocante și să nu aibă potențialul de a provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video).”

Cu privire la fotografii, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”.