Studiu // Grupurile minoritare, inclusiv LGBTQ, sunt ținta mesajelor care instigă la ură împotriva lor pe marile platforme online

Foto: Pixabay.com

Tinerii LGBTQ+ au riscă de două ori mai mult să experimenteze discursuri instigatoare la ură în mediul online, comparativ cu cei care se identifică drept heterosexuali, potrivit unui nou raport Nominet, instituția din Marea Britanie responsabilă de domeniile de Internet .uk, despre modul în care tinerii folosesc Internetul, scrie The Guardian.

Studiul Digital Youth Index constată că mai mult de două treimi dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 8 și 25 de ani au văzut conținut supărător pe platformele online, cel mai frecvent pe rețele sociale precum Reddit (70%), Twitter (70%), TikTok (66%) și Tumblr (63%), variind de la violență la trolling sau abuz și/sau conținut sexual. În plus, mulți tineri accesează aceste platforme având o vârstă mai mică decât cea impusă de companiile de social media. De exemplu, o treime dintre copiii din școala primară accesează TikTok, în ciuda cerinței către utilizatori să aibă peste 13 ani.

Studiul mai arată că 20% dintre tineri nu simt că au primit o pregătire bună în școală pentru a-i ajuta să folosească tehnologiile digitale. Tinerii marginalizați sunt în mod deosebit susceptibili să simtă că pregătirea școlară nu a fost suficientă. Este vorba de tinerii LGBTQ+ (31%) și cei cu anumite dizabilități, cum ar fi mobilitatea (30%) sau care întâmpină provocări de sănătate mintală (30%). 

„Nu a fost niciodată mai important ca tinerii să se simtă conectați, incluși și în siguranță atunci când sunt online”, a declarat Paul Fletcher, directorul executiv al Nominet, citat de publicația britanică. „Finalizarea acestei cercetări ne permite să comparăm abilitățile digitale ale tinerilor, utilizarea serviciilor online și sănătatea mintală și bunăstarea lor generală de-a lungul timpului. Societatea depinde de tinerii care învață să prospere în lumea noastră din ce în ce mai digitală”, a precizat el.
În context, Mediastandard.ro amintește că săptămâna trecută, în Slovacia, două persoane LGBTQ+ au fost împușcate mortal de un atacator care, inițial, a scris pe Internet un manifest în care explica ce are de gând să facă.