Titlu ce manipulează și induce panică, despre declarațiile unui deputat cu referire la războiul din Ucraina

La data de 16 aprilie, site-ul Omniapres.md a publicat știrea cu titlul: VIDEO: Moldovenii vor ataca Ucraina de partea asta, spune deputatul PAS, fost manager la Oriflame”. Subiectul vizează declarațiile deputatului Dorian Istrati, făcute la o emisiune difuzată la Jurnal TV, cu referire la rezultatele referendumului ce va fi organizat în toamnă și consecințele care ar putea urma.

Autorul știrii a recurs la manipulare în titlu, selectând din afirmațiile vorbitorului o singură sintagmă care, în lipsa contextului, riscă să inducă panică printre cititori. De asemenea, în text se recurge la amestec dintre fapte și opinii prin catalogarea „o nouă sperietoare marca PAS”. 

Cu privire la titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

De asemenea, Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Cu referire la panica creată artificial în presă, psihoterapeuta Dorina Vasilache a venit, anterior pe Mediacritica, cu recomandări pentru public: „Pentru populație aș recomanda să fie mai prudenți în alegerea portalurilor sau posturilor de unde se informează. Tinerii care selectează sursele de informare – să ofere ghidare persoanelor de vârsta a treia sau persoanelor care sunt mai vulnerabile din punct de vedere emoțional, care sunt ușor influențate de acei care urmăresc anumite scopuri, de oricare natură, fie politică, militară etc. Să le explice că nu tot ce este scris în ziare sau urmăresc pe rețelele de socializare este corect și relevant. Prin informarea corectă, din surse veridice, impactul emoțional poate fi diminuat, iar nivelul de panică exclus”.