Abateri deontologice în reflectarea unei bătălii de la o benzinărie din Călărași

Sursă foto: Echipa.md

Mai multe portaluri de știri au informat cu abateri deontologice despre o bătaie din seara zilei de 5 septembrie la o benzinărie din Călărași, în urma căreia doi bărbați au ajuns la spital. Site-urile vizate au preluat inclusiv un video publicat pe Internet de un internaut care comentează cazul.

Secvența video, publicată de Newsmaker.md, Unica.md, Unimedia.info, Publika.md sau Echipa.md, conține imagini violente din cadrul încăierării, precum și sânge. Bărbatul care comentează cazul pe fundal rostește numele celor implicați în bătaie și oferă detalii despre rudele presupușilor agresori, menționând bunăoară că soția unuia dintre ei „își face serviciul la judecata din Călărași și el stă liniștit că orice problemă se poate rezolva”, iar celălalt „a activat în Poliție și stă liniștit că orice întrebare pe care ar avea o poate rezolva”. „La Călărași e totul pe rudenie și cumătrism”, concluzionează comentatorul. 

Prin distribuirea acestui material video, presa nu a asigurat respectarea prezumției nevinovăției celor doi presupuși făptași. „Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…) În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă”, recomandă Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști. În plus, într-un material informativ și conflictual, presa trebuie „să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”, conform Codului deontologic. Același cod impune, în cazul imaginilor, ca acestea „să reprezinte realitatea cu acuratețe” și să nu conțină detalii morbide ale crimelor.