Acuzată ani la rând pentru abuzurile din mediul online, Meta a publicat  primul raport privind drepturile omului

Sursă foto: Illustration by Alex Castro / The Verge

Compania Meta a publicat primul său raport anual privind drepturile omului, după ce mai mulți ani a fost acuzată că  a închis ochii la abuzurile online care au alimentat violența, în regiuni precum India şi Myanmar, transmite News.ro.

Raportul include evaluările efectuate în 2020-2021, dar și rezumatul  unei evaluări controversate a impactului asupra drepturilor omului în India, pe care Meta a comandat-o Companiei de avocatură Foley Hoag.

Organizații pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, au cerut publicarea integrală a evaluării Indiei, acuzând Meta de tergiversare. La fel, grupuri pentru drepturile omului au tras de ani de zile semnale de alarmă cu privire la discursul instigator la ură anti-musulman, care provoacă tensiuni în India, cea mai mare piaţă a Meta la nivel global după numărul de utilizatori.

În rezumat, Meta a informat că firma de avocatură „a remarcat posibilitatea ca platformele Meta să fie conectate la riscuri importante pentru drepturile omului cauzate de terţi”, inclusiv ”provocarea urii care incită la ostilitate, discriminare sau violență”, menționează sursa citată, subliniind faptul  că evaluarea nu a acoperit „acuzațiile de părtinire în moderarea conținutului”.

Directorul său de top pentru politici publice din India a demisionat în 2020, după ce Wall Street Journal a relatat că acesta se opune aplicării regulilor companiei Meta în raport cu  personalitățile naționaliste hinduse, semnalate intern pentru promovarea violenței”.

În același raport, Meta susține că va studia recomandările ce se conțin în evaluările privind India, dar că nu își asumă să le implementeze, așa cum a procedat cu alte evaluări ale drepturilor omului.