Ana Revenco, despre cum ar putea Centrul pe care îl conduce să ajute oamenii în combaterea dezinformării

Foto: Multimedia.parlament.md

Cu un accent puternic pe educarea și responsabilizarea publicului, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării își propune să activeze ca un avertizor pentru populație, pentru societatea civilă și instituțiile statului, susține directoarea instituției. Într-un interviu pentru Media Azi, Ana Revenco, a explicat cum mai exact Centrul pe care îl conduce va putea ajuta oamenii în combaterea dezinformării.

„Analiștii Centrului, cu instrumente și metode de tip OSINT, deci prin analiza informațiilor din surse deschise, vor monitoriza și evidenția dacă în spațiul public, legat de unul din cei cinci piloni tematici, circulă informații care nu sunt veridice. Apoi, prin acțiuni și campanii publice, Centrul și partenerii săi vor demonta proactiv o mare parte din dezinformări și manipulări, astfel încât cetățenii să cunoască, data viitoare când mai întâlnesc acele informații false – să nu le ia în considerare sau să intervină chiar ei în spațiul public și să le semnaleze ca fiind falsuri, minciuni. Toate astea pentru a-i ajuta pe alți cetățeni să fie informați corect”, a precizat Revenco. 

Potrivit directoarei Centrului, un alt aspect esențial va fi sprijinirea și consolidarea inițiativelor de educație media și alfabetizare digitală. „Aceste eforturi vor avea ca rezultat creșterea capacității cetățenilor de a discerne informațiile veridice de cele false sau care manipulează. Centrul își propune să dezvolte parteneriate și cu platformele tehnologice mari, pentru a amplifica efortul de detectare a falsurilor și limitare a răspândirii acestora inclusiv pe rețele de socializare. Astfel vom contribui la crearea unui mediu informațional mai sănătos pentru cetățean”, a explicat Revenco. 

De asemenea, Centrul ar urma să implementeze programe de formare a funcționarilor publici pentru a consolida capacitățile de comunicare strategică și combatere a dezinformării.

„Centrul are intenția să  creeze un mediu informațional robust și rezistent, care să se bazeze pe informații și contexte reale. Unde instituțiile statului comunică eficient și răspund eficient la dezinformare, iar cetățenii știu să distingă informațiile veridice de falsuri, să utilizeze informațiile în mod critic”, a conchis Ana Revenco.

La 19 octombrie 2023, Ana Revenco a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cu votul a 60 de deputați.

Citește și: Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, în consultări publice