Apartenența etnică, evidențiată într-o știre despre un accident rutier

Deschide.md a publicat pe 1 februarie un articol cu titlul: „Un polonez a lovit mortal un tânăr, la Călărași”.  Instituția a evidențiat în știre etnia persoanei care ar fi accidentat victima, detaliu care nu este relevant subiectului.  

Subiectul vizează un tânăr care a fost lovit de un automobil, în seara de 31 ianuarie, în apropiere de satul Bravicea din raionul Călărăși, la volanul căruia se afla un cetățean al Poloniei. Deși în textul știrii jurnaliștii menționează cetățenia șoferului, în titlul știrii se accentuează etnia acestuia. 

TV6.md a preluat materialul de pe Deschide.md cu același titlu. Alte instituții media au preferat să menționeze că șoferul este un cetățean străin, fără a accentua etnia. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita evidenţierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil faţă de o întreagă etnie”.