Apartenența etnică, menționată în știrile despre reținerea a doi bărbați bănuiți de șantaj și escrocherie împotriva unei femei

Foto: Procuratura.md

La data de 13 ianuarie, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă despre „reținerea a doi bărbați bănuiți de șantaj și escrocherie împotriva unei femei pe care o obligau în 2022 să investească în criptomonede”. Deși este vorba despre două persoane, instituția a evidențiat în comunicat cetățenia unuia dintre bănuiți, iar unele instituții de presă au evidențiat în titlurile lor apartenența etnică a acestuia. 

Este bunăoară cazul site-ului Realitatea.md, care titrează: „Ucrainean – reținut de oamenii legii! Cum a obligat o moldoveancă să investească în criptomonede”, deși este vorba despre doi bărbați reținuți pe acest caz. Printre instituțiile de presă care au accentuat apartenența etnică a unuia dintre bănuiți se numără și Jurnal.md sau Ziarulnational.md

Alte redacții, precum cea a portalului Tv6.md, au precizat în titlu cetățenia unuia dintre bănuiți, așa cum a fost cazul în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, iar mai multe site-uri au preferat să menționeze că este vorba despre doi „inși”, „indivizi”, „bărbați”, fără a accentua etnia acestora.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita evidenţierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil faţă de o întreagă etnie”.