Consiliul Uniunii Europene a inițiat procesul de suspendare a licențelor pentru NTV/NTV Mir, Rossia 1, REN TV și Pervîi Kanal

Foto: Wikipedia.org

Consiliul Uniunii Europene a inițiat procesul de suspendare a licențelor de difuzare a patru canale mass-media din Federația Rusă, în cadrul celui de al nouălea pachet de sancțiuni economice și individuale față de Moscova, adoptat vineri, 16 decembrie. Este vorba de posturile NTV/NTV Mir, Rossia 1, REN TV și Pervîi Kanal. 

Consiliul UE motivează decizia de suspendare a licențelor de difuzare pentru cele patru posturi de televiziune cu scopul de „a contracara campania internațională sistematică a Federației Ruse de dezinformare și de manipulare a informațiilor, care are ca scop destabilizarea țărilor învecinate, a UE și a statelor sale membre”.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE, „aceste canale se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și au fost utilizate de aceasta pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război, care legitimează agresiunea Rusiei și subminează sprijinul pentru Ucraina. În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica respectivele canale mass-media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri”.

În martie 2022, UE a decis suspendarea „de urgență a activităților de difuzare ale Sputnik și RT/Russia Today (RT în engleză, RT Regatul Unit, RT Germania, RT Franța și RT în spaniolă) în UE sau direcționate către UE, până când agresiunea împotriva Ucrainei va înceta și până când Federația Rusă și canalele sale mass-media asociate vor înceta să desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”.

De asemenea, posturile rusești Rossia 1, Pervîi Kanal și NTV, despre care organizația de media Reporteri fără Frontiere (RSF) a acuzat că fac propagandă, nu vor mai fi difuzate de către operatorul de satelit Eutelsat. O notificare oficială a fost emisă în acest sens de către Arcom – autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale și digitale din Franța – în data de 14 decembrie. 
S-a întâmplat după ce, săptămâna trecută, cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a cerut Arcom să își revizuiască decizia inițială, conform căreia nu avea puterea de a solicita Eutelsat să oprească difuzarea canalelor. Cazul a fost intentat de ONG-ul de media Reporteri fără Frontiere, despre care Mediacritica a scris anterior.