„Operatori aflați sub jurisdicția Franței contribuie la propaganda de război a Kremlinului”. Reporteri fără Frontiere sesizează autoritatea franceză din domeniu

Sursa foto: Eutelsat

Organizația non-guvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat autoritatea franceză de reglementare a comunicațiilor audiovizuale și digitale (ARCOM), pe 8 septembrie, pentru a cere încetarea difuzării posturilor de televiziune rusești operate de Eutelsat, un operator francez de satelit cu acoperire pe întreg continentul european, Orientul Mijlociu, Africa, Asia și America.

Trei canale rusești — Rossia 1, Pervîi Kanal sau NTV — care sunt considerate „vârfuri de lance ale propagandei de război a Kremlinului” sunt difuzate prin intermediul Eutelsat, unul dintre principalii operatori de sateliți din lume, în Rusia și Ucraina ocupată. 

„Franța nu poate tolera o situație în care operatorii aflați sub jurisdicția sa contribuie la propaganda de război a Kremlinului, nerespectând obligațiile lor legale. Autoritatea de reglementare a audiovizualului francez are mijloacele pentru a pune capăt acestei situații și îi solicităm să acționeze fără întârziere”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, potrivit Rsf.org.

„Conținutul pe care îl difuzează aceste posturi de televiziune rusești, cum ar fi incitarea la ură sau la genocid, contravine, de fapt, obligațiilor impuse de lege operatorilor media audiovizuali și prin satelit, referitoare la respectarea demnității umane, apărarea ordinii publice sau la onestitatea, independența și pluralismul informației”, precizează ONG-ul.

Pe 13 iulie, RSF a cerut autorităților franceze – statul francez este acționar cu 22,65% la Eutelsat – să pună capăt acestei contribuții a Eutelsat la propaganda rusă și să obțină de la companie siguranța că va realoca aceste canalele către mass-media independente. Această nouă sesizarea către ARCOM vizează, prin alte mijloace, același obiectiv.

Potrivit RSF, posturile de televiziune amintite mai sus au difuzat pe tot parcursul programului lor remarci care intră sub incidența legislației franceze precum incitare la ură și violență împotriva populației ucrainene, îndemnuri la exterminare în masă ori la uciderea liderilor sau chiar incitare la genocid. Cu toate acestea, difuzate prin intermediul unui satelit al unui operator francez, aceste trei canale intră sub jurisdicția franceză și în special sub controlul ARCOM, responsabilă de aplicarea legii din 1986 privind audiovizualul.

Recursul depus la ARCOM de avocatul RSF, Patrice Spinosi, este însoțit de un raport detaliat, întocmit în colaborare cu Comitetul Diderot (grup de promovare a liberei circulații a informațiilor, fondat de doi experți din mass-media în martie 2022), care compilează un număr foarte mare de extrase din programele difuzate de cele trei canale și în care sunt enumerați sateliții Eutelsat care le difuzează.