Distribuitori de servicii media audiovizuale, sancționați de CA pentru retransmiterea postului rusesc Soiuz TV, cu mesaje propagandistice în susținerea invaziei din Ucraina

Foto: captura ședința CA din 22 septembrie

Cei mai mari distribuitori de servicii media audiovizuale din Republica Moldova au fost amendați de Consiliul Audiovizualului pentru redistribuirea postului de televiziune rusesc Soiuz, care a promovat între altele mesaje propagandistice în susținerea invaziei Federației Ruse în Ucraina. Acest fapt contravine articolului 17 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), care se referă la protejarea spațiului audiovizual național şi asigurarea securității informaționale. Mărimea sancțiunii constituie 40.000 lei.

Cazul a ajuns în vizorul CA după ce autoritatea a recepționat o petiție parvenită la 20 iulie 2023 și a fost analizat în cadrul ședinței din 22 septembrie. Petiționarul susținea că serviciul media audiovizual de televiziune rusesc Soiuz promovează războiul Federației Ruse în Ucraina. Consiliul a dispus astfel inițierea unui control cu privire la respectarea articolului 17 din CSMA de către distribuitorii de servicii media audiovizuale din Moldova: Moldtelecom, TV Box, Orange Moldova și Moldcell. 

Articolul interzice distribuitorilor de servicii media să retransmită programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist. Federația Rusă nu se regăsește în lista acestor state. Același articol mai prevede că distribuitorii de servicii media nu au dreptul să retransmită programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură. 

Deși Soiuz TV pretinde a fi un post de televiziune religios, șeful Direcţiei autorizare și control distribuitori din cadrul CA, Vitalie Bujnița, a venit cu exemple de mesajele propagandistice care s-au strecurat în programele difuzate la acest canal, redistribuit în Republica Moldova. Potrivit raportorului, în unul din programele audiovizuale a fost promovat „conceptul precum că doar oamenii fără creier și fără credință pot cădea victime ale dezinformării prin evenimentele legate de războiul din Ucraina”. Iar moderatorul emisiunii, preot, „s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiul de sine”. 

„Când totul a început, tineretul a dat bir cu fugiții. Cred că asta e o decădere a societății noastre. Eu sunt după război, am fost educați în acest spirit, a fost o țară a câștigătorilor, și tatăl meu a luptat cu arma, a vărsat sânge. Și eu am fost la fel. Dar acum timpul a trecut, istoria se schimbă și asta e strașnic. Cred că mulți sunt egoiști și nu sunt gata pentru sacrificii. Iar dragostea de țară este sacrificiul de sine. Și astăzi sunt mulți care fac asta”, sunt declarațiile preotului, făcute la Soiuz TV.

„Prin astfel de declarații, preotul își manifestă susținerea față de militarii ruși, precizând că astfel ei își apără țara. Prin comportamentul său, preotul justifică războiul, iar cel mai grav este faptul că se justifică moartea pentru război. În acest context, invitatul precizează că vrea să interpreteze o altă piesă”, a explicat Bujnița.

Pe de altă parte, reprezentanți ai distribuitorilor de servicii media vizați, prezenți la ședința CA, au argumentat că acest canal de televiziune este unul cu tematică religioasă, deci nu informativ, informativ-analitic, militar și politic – așa cum presupune legea – iar programele difuzate la acest post de televiziune nu ar fi informative. Respectiv, în felul acesta, nu s-ar fi încălcat articolul 17 din Codul serviciilor media. Unii distribuitori au anunțat că au exclus acest canal din lista celor distribuite pe micile ecrane din Moldova, iar alții l-au sistat.

Într-un final, membrii CA au decis să sancționeze cei cinci distribuitori de servicii media audiovizuale cu câte 40.000 de lei fiecare. 

Potrivit CA, Arax-Impex SRL a exclus postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise, în momentul inițierii controlului din oficiu de către membrii CA, demarat în baza petiției online depuse de petiționar.