EU vs Disinfo: Discursul instigator la ură la adresa persoanelor  LGBTQI+,  prezent pe micile ecrane în Rusia

Sursă foto: euvsdisinfo.com

Dezinformarea și discursul instigator la ură la adresa persoanelor  LGBTQI+ continuă să fie prezent pe micile ecrane în Federația Rusă. Printre cele mai recente exemple este emisiunea prezentată de Dmitri Kiseleov, jurnalist sancționat de Uniunea Europeană, în care s-au difuzat imagini ce arată un interogatoriu al unui soldat ucrainean capturat, care s-a referit la sine într-o manieră înjositoare, folosind un vocabular ce denigrează persoanele LGBTQI+, informează Euvsdisinfo.com

Potrivit sursei, Kiseleov a sugerat, în cadrul emisiunii „Vesti Nedeli”, că Ucraina și-a arătat trupele LGBT pentru a proiecta o imagine europeană și a ascunde nazismul. Ce fel de nazism dacă avem gay printre trupele noastre?”.

„De fapt, homo și transfobia sunt ingrediente-cheie ale dezinformării pro-Kremlin, în special care vizează publicul autohton, vorbitor de rusă.  Adesea, narațiunile homofobe sunt împachetate în ambalaje «haha-ganda» [umor, ridiculizare și sarcasm, folosite pe post de armă în domeniul dezinformării, n.r.] și prezentate publicului rus ca o glumă din interior, în detrimentul Occidentului depravat și «efeminat»”, relatează autorii analizei.

Un titlu recent din ziarele pro-Kremlin susține că Kievul a trimis «naziști gay» să lupte cu rușii pe front. „Mesajul în sine a fost o interpretare greșită și gravă a rapoartelor media internaționale despre soldații LGBTQ din forțele armate ucrainene, care își apără țara împotriva invaziei ruse. În contextul actual, întorsătura homofobă a expresiei dezinformatoare «Ucraina nazistă» este deosebit de sinistră, deoarece prezintă Ucraina și poporul ucrainean drept simboluri ale tot ceea ce este depravat și, prin urmare, trebuie distrus”, potrivit sursei. 

De asemenea, autorii oferă mai multe exemple de discurs de ură promovate de televiziunile rusești. Bunăoară, instituții media pro-Kremlin au folosit expresii homofobe pentru a mobiliza alegătorii ruși, au sugerat că cuplurile gay ar putea chiar să cumpere copii la un târg de la Bruxelles, au susținut că mariajul dintre homosexuli ar putea fi o cauză a pandemiei de coronavirus.

Sursa menționează că, „deși astfel de afirmații pot părea absurde și ridicole din perspectiva unui străin, pentru publicul autohton, blocat în cenzură și dezinformare, ele trasează o linie invincibilă de diferențiere între viciu și virtute, între Rusia și restul”.