EU vs Disinfo: Falsurile Kremlinului, „reciclate” în preajma Zilei Victoriei

Sursă foto: Euvsdisinfo.eu

Naziști, arme biologice din laboratoare secrete sau atacarea civililor și invadarea teritoriului Donbasului și chiar a Rusiei de către ucraineni sunt câteva dintre narațiunile false sau manipulatoare promovate intens de presa de la Kremlin în preajma zilei de 9 Mai, arată o analiză publicată pe 12 mai de portalul Euvsdisinfo.eu. Autorii constată că Federația Rusă a continuat să răspândească falsuri prin canalele de media afiliate statului pentru a-și justifica „operațiunea militară” din Ucraina. 

Potrivit analizei, de la începutul anului, Kremlinul și-a intensificat discursurile „înșelătoare” și „mincinoase” despre așa-numita operațiune militară specială, cum au denumit autoritățile ruse războiul în curs de desfășurare în statul vecin. 

Printre cele mai răsunătoare falsuri se numără armele biologice  din laboratoarele secrete care s-ar afla pe teritoriul Ucrainei, atacarea civililor din regiunea Donbas sau lupta împotriva nazismului și respectarea valorilor tradiționale.

Autorii au analizat și discursul președintelui rus Vladimir Putin, de la parada din Moscova dedicată Zilei Victoriei, pe care l-au catalogat drept „lipsit de strălucire și dezamăgitor, care a reciclat în mare măsură binecunoscutele trofee de dezinformare ale Kremlinului”. 

EUvsDisinfo este un proiect al Serviciului European de Acțiune Externă, ce are drept scop „îmbunătățirea previziunilor, abordării și reacției la campaniile de dezinformare pe care le derulează Federația Rusă și care afectează Uniunea Europeană, statele sale membre și țările din vecinătatea comună”.

Întregul material poate fi citit aici.