Fals: SUA „au declarat război” Rusiei

Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Mass-media rusă continuă să promoveze mesajul precum că Rusia ar fi în război nu cu Ucraina, ci cu SUA și NATO. În sprijinul acestei teze, presa pro-Kremlin a început să răspândească o altă dezinformare „senzațională” și anume că Statele Unite ale Americii „au declarat război” Rusiei, scrie portalul Stopfake.org.

„Dreptul de a conduce operațiuni militare în Crimeea, pe care Statele Unite l-au acordat Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost perceput în peninsulă ca o declarație de război împotriva Rusiei. Aceasta este o declarație de război împotriva Rusiei, pe care Statele Unite îl încredințează să fie condus cu mâinile însângerate ale altcuiva”, scrie presa rusă.

Narațiunea conform căreia Rusia ar fi „în război cu NATO” este unul dintre cele mai răspândite falsuri rusești din ultima vreme, fiind respinsă în mod repetat de redacția StopFake. Rusia a declanșat un război pe scară largă împotriva Ucrainei și nu împotriva miticului „Occident colectiv”, reamintesc jurnaliștii. Statele Unite nu au declarat război Rusiei, aceasta este și dezinformarea rusă prin care au fost denaturate declarațiile președintelui Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, cu privire la o posibilă ofensivă a forțelor armate ucrainene în Crimeea.

Reprezentanții Statelor Unite, precum și alți parteneri ai Ucrainei, au subliniat în mod repetat că statul vecin Republicii Moldova, pe teritoriul său suveran, poate folosi orice metode de autoapărare pentru Forțele Armate ale Ucrainei împotriva agresiunii ruse. 

SUA, UE și NATO într-adevăr susțin necondiționat Ucraina în război, furnizând arme și oferind sprijin consultativ Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat în repetate rânduri că Alianța nu este parte la conflict și nu își va trimite trupele pe teritoriul Ucrainei.