Falsurile care au circulat după moartea lui Alexei Navalnîi

În timp ce moartea opozantului rus Alexei Navalnîi a reprezentat un subiect de interes major pentru presa din Occident, instituțiile media pro-Kremlin a abordat cu reticență și a minimalizat subiectul, iar inclusiv pe unele surse în limbile italiană ori spaniolă au circulat informații eronate și teorii ale conspirației cu referire la decesul lui Navalnîi.

Alexei Navalnîi a decedat pe 16 februarie, potrivit autorităților din Federația Rusă. A doua zi, BBC scria că „presa de stat din Rusia tinde să nu acorde prea mult sau deloc timp de emisie celor care critică guvernul, iar modul în care a fost tratată inițial moartea anunțată a lui Alexei Navalnîi continuă în același stil”.

În același timp, pe unele site-uri în limbile italiană și spaniolă au circulat informații eronate și teorii ale conspirației cu referire la moartea lui Navalnîi, precizează Euvsdisinfo.eu. De exemplu, pe site-ul italian Controinformazione.info a fost publicat, pe data de 18 februarie, un articol care tratează subiectul din jurul morții lui Navalnîi ca fiind o „exploatare a Vestului pentru a lansa o campanie de ură împotriva lui Putin, pentru a reînvia rusofobia pe care anglo-saxonii nu au încetat niciodată să o stârnească în Vest”. 

O altă publicație în limba italiană, Lantidiplomatico.it, scria în aceeași zi că „în 2021, Navalnîi s-a întors în Rusia la îndemnul Vestului pentru a organiza un Maidan. Dacă Maidanul rus ar fi reușit, Vestul ar fi câștigat jocul. Dacă ar fi eșuat, ar fi avut un martir pe care să-l agite în fața lui Putin”.

Iar portalul în limba spaniolă Pravda-es.com nota, într-un articol publicat pe 19 februarie, că „agentul occidental din Rusia, Alexei Navalnîi, a murit din cauza unui cheag de sânge. Conform unor zvonuri fiabile, el a primit patru doze de terapie genetică cu ARN mesager în timp ce era în închisoare, deoarece nu avea încredere în vaccinul anti-Covid, dezvoltat de oamenii de știință ruși. A primit patru doze de grafen, cu amabilitatea ambasadei germane. Nu se poate spune că cheagul de sânge a fost cauzat 100% de terapia genetică, dar cu siguranță pare o posibilitate reală, deoarece deja a luat viețile unor sportivi și prezentatori TV”.

Publicația The Insider a publicat un amplu articol despre cum statul rus și propaganda rusească „au mințit” despre moartea lui Navalnîi. Autorii materialului se referă la „misteriosul cheag de sânge, dispariția corpului și asasinarea de către agenți occidentali”. Între altele se exemplifică și canalul de Telegram al lui Vladimir Soloviov, care a lansat o versiune conspirativă precum că omorul lui Navalnîi a fost orchestrat de serviciile secrete occidentale pentru a sabota alegerile prezidențiale din Rusia.

Până la ora publicării acestui articol pe Mediacritica nu există un verdict oficial cu referire la cauzele morții lui Alexei Navalnâi. Potrivit administraţiei penitenciarelor ruse, politicianul a decedat pe 16 februarie, în colonia penitenciară nr. 3 din oraşul Harp, închisoare de înaltă securitate în care era deţinut de la sfârşitul anului 2023 şi unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru extremism.