Generalizări într-o știre despre moldovenii din diasporă, care „se căiesc pentru votul dat PAS și Maiei Sandu”

Foto: Cornelia Călin/Facebook

Portalul Telegraph.md a publicat pe 19 august o știre cu titlul: „Moldovenii din diasporă se căiesc pentru votul dat PAS și Maiei Sandu. Mesajul lor pentru cei de acasă”. Articolul, care face de fapt referiri la un mesaj al lui Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni, este realizat dintr-o singură sursă, iar titlul reprezintă o generalizare, care este o tehnică de manipulare. 

„Moldovenii din diasporă se căiesc pentru votul dat PAS și Maiei Sandu”, afirmă autorul știrii în titlul materialului, făcând însă trimitere doar la o singură sursă și prezentând perspectiva unei singure persoane drept un adevăr general valabil. Generalizarea a fost utilizată inclusiv în textul știrii. De fapt, în text sunt citate opiniile lui Ion Cojocari după discuții cu mai mulți locuitori ai orașului Glodeni, potrivit lui. 

Pentru corectitudine, titlul urma să conțină un citat al sursei, iar știrea trebuia să fie echilibrată și cu alte opinii. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. „Ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect”, mai atenționează sursa.

La una din edițiile Podcastului cuMINTE, am explicat care sunt cele mai răspândire tehnici de manipulare utilizate de mass-media din Republica Moldova. Iar într-un video explainer publicat anterior, Mediacritica explica despre faptul că „generalizarea este o tehnică de dezinformare prin care opinia unei persoane sau entități este prezentată drept opinie susținută sau respinsă de majoritate”.