Gradul de credibilitate a încă 10 site-uri de știri, actualizat pe Media Radar

Centrul pentru Jurnalism Independent a efectuat o nouă actualizare a gradelor de credibilitate pentru zece platforme media, în cadrul unei recente runde de monitorizare a 40 de site-uri de știri din Republica Moldova. Această evaluare a inclus următoarele site-uri: Infotag.md, Moldova1.md, Telegraph.md, Zugo.md, Breakingnews.md, Sinteza.org, Nokta.md, Ipn.md, Ziua.md și Kp.md.

Pentru fiecare portal, CJI a analizat un set de știri din domeniul politic, social și economic, publicate în luna septembrie 2023.

Site-urile au fost evaluate în baza mai multor criterii, descrise în metodologia de monitorizare: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site.

Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informaționale a fost dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

În următoarele zile, CJI va anunța rezultatele pentru alte 20 de portaluri. Prin intermediul platformei Media Radar, CJI își propune să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de numeroasele resurse media online.

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.