Grupul antivaccin al lui Robert Kennedy Jr. a fost suspendat de pe Instagram şi Facebook

Robert Kennedy Jr, în timpul unui miting antivaccin la Washington. Sursa foto: Jemal Countess/UPI/REX/Shutterstock

Instagram şi Facebook au suspendat un grup antivaccin administrat  de Robert Kennedy Jr., un cunoscut promotor american al mișcării împotriva imunizării, pentru că a încălcat în mod repetat regulile ce interzic promovarea dezinformării despre Covid-19, a anunțat săptămâna trecută The Guardian

Potrivit sursei, organizaţia neguvernamentală Children’s Health Defense (CHD) este unul dintre cele mai influente ONG-uri antivaccin active pe reţelele sociale, unde a răspândit afirmaţii înşelătoare despre imunizare şi alte măsuri de sănătate publică legate de pandemii. Kennedy este cunoscut drept un antivaccinatori proeminent, a atras controverse pentru că a răspândit în mod repetat neadevăruri şi a fost el însuși blocat pe Instagram în 2021, pe când pagina sa personală de Facebook este încă activă. 

„Am eliminat aceste conturi pentru că au încălcat în mod repetat politicile noastre”, a declarat pentru Asociated Press un purtător de cuvânt al Meta, compania care deține Facebook şi Instagram. De cealaltă parte, Kennedy a comparat acţiunile Facebook cu cenzura guvernamentală: „Facebook acţionează ca un surogat al cruciadei guvernului federal de a reduce la tăcere orice critică a politicilor guvernamentale draconice”.

Susţinători ai sănătăţii publice şi experţi în dezinformare au criticat Meta pentru că ar fi acționat întârziat în limitarea dezinformării potenţial dăunătoare despre Covid-19 şi vaccinuri. „Pasul de astăzi este prea întârziat și prea mic”, a declarat Karen Kornbluh, directoarea Digital Innovation and Democracy Initiative, într-o declaraţie trimisă prin e-mail ca reacţie la această decizie. 

Children’s Health Defense avea sute de mii de adepţi la momentul suspendării, potrivit unei declaraţii a organizaţiei, care a precizat și că a dat în judecată Facebook din cauza politicilor sale de moderare.