Imagini neprelucrate tehnic cu victima unui accident din Chișinău

Foto: Tv8.md

Site-ul Autoblog.md a titrat pe 6 februarie: „(video 18+) Accidente nocturne grave pe strada Albişoara şi bd. Dacia. O tânără a rămas fără membre pe viaduct”. În știre sunt inserate mai multe video-uri preluate de pe canale de Telegram și de pe Facebook, care conțin scene sângeroase de la fața locului, neprelucrate tehnic. 

Subiectul, marcat cu însemnul 18+, informează despre două accidente de circulație care au avut loc la Chișinău în noaptea de 5 spre 6 februarie. Știrea conține imagini video de la fața locului, cu o tânără implicată în accident, despre care autorul știrii scrie că „conform unor martori, a rămas fără membrele inferioare”. 

Știrea a fost publicată cu nereguli și de portalul Orheitv.md. Redacția, chiar dacă a prelucrat tehnic secvențele video, a publicat în schimb poze de la fața locului fără niciun fel de retușare.

Imaginile sângeroase au un puternic impact emoțional și contravin eticii și deontologiei profesionale. Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav, sau de la locul unei crime”.