Imagini sângeroase și violente într-o știre despre o bătaie de la Orhei

Sursă foto: CNPAC

Portalul Unimedia.info a publicat pe 29 mai o știre cu titlul: (video 18+) Clipe de groază pentru o tânără de la Orhei: Bătută fără scrupule, cu picioare și crengi și filmată de alte fete.

Articolul informează despre un caz ce ar fi avut loc la Orhei, unde o tânără a fost agresată fizic de un grup de persoane. Redacția a publicat în context o înregistrare video ce ilustrează bătaia, cu secvențe violente și imagini sângeroase, neprelucrate corespunzător. Nu este protejată nici identitatea tinerei. Mai mult, în clipul video, preluat de pe rețelele sociale, apare și prenumele ei. 

Anterior, Mediacritica a semnalat abateri similare comise de portalul Unimedia.info, când secvențe cu caracter violent nu au fost protejate tehnic. 

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”.