Începând cu anul viitor, Facebook Messenger va cripta toate conversaţiile

Sursă foto: Onur Dogman | Lightrocket | Getty Images

Compania Meta a anunțat că a dat start testelor privind criptarea end-to-end a mesajelor de pe aplicația Messenger şi planifică să lanseze această facilitate pentru toţi utilizatorii începând cu anul viitor, anunță The Guardian.

Opțiunea vine după ce compania s-a confruntat cu reacții negative pentru că a transmis mesaje unui departament de poliție din Nebraska, care au ajutat oamenii legii să depună acuzații împotriva unei adolescente și a mamei sale, pentru că ar fi făcut avort ilegal.

Potrivit sursei, în prezent, utilizatorii Facebook Messenger trebuie să se înscrie pentru a-și cripta mesajele end-to-end (E2E), un mecanism care, teoretic, permite doar expeditorului și destinatarului unui mesaj să acceseze conținutul acestuia. Purtătorul de cuvânt al Facebook, Alex Dziedzan, a declarat  că criptarea E2E este o caracteristică complexă de implementat și că testul este limitat la câteva sute de utilizatori pentru moment, astfel încât compania să se asigure că sistemul funcționează corect, notează sursa.

Messenger este a doua aplicaţie de chat deţinută de Meta, alături de WhatsApp, care ar urma să ofere opţiunea criptării conversaţiilor.

Criptarea end-to-end protejează conținutul unui mesaj astfel încât doar expeditorul și receptorul să-l poată decripta, făcând conținutul mesajului, fie text sau media, inaccesibil utilizatorilor din afara acestei  «bule». Nici măcar platforma în sine nu poate recupera conținutul acestor mesaje.