Mai multe falsuri ce vizează războiul din Ucraina au circulat în presa pro-Kremlin de sărbători 

foto: Stopfake.org

Resursele de propagandă ale Kremlinului au lansat și de sărbători mai multe falsuri cu referire la invazia rusă în Ucraina. De la faptul că în timpul primei slujbe de Crăciun a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care a avut loc pentru prima dată la mănăstirea Lavra Pecerska (Lavra Peșterilor din Kiev), au fost prezenți „în mare parte militanți și presa”, la falsul precum că Ucraina „amenință Germania cu război”, acestea au fost demontate de portalul Stopfake.org

„În loc de o atmosferă de Crăciun, este de fapt, un atac raider. Și la mănăstire sunt zeci de naționaliști în camuflaj”, se arată într-un reportaj al postului Rossia 24. Potrivit celor expuse, în Catedrala Adormirea Maicii Domnului „au fost lăsați doar cei care trebuiau”, în schimb „naționaliștii au fost aduși cu autobuzele”.

În ajunul Crăciunului conform calendarului iulian, site-ul News-front.info a scris că „pe rețele se recrutează activ figuranți pentru o nouă manifestare pe teritoriul mănăstirii Lavra Pecerska”, asigurând că nimeni nu va veni la slujbă voluntar, analizează Stopfake.org.

De fapt, potrivit sursei, pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Nașterii Domnului după calendarul iulian, în Catedrala Adormirii Domnului de pe teritoriul mănăstirii Lavra Pecerska a slujit Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Epifanie. Aceasta a fost prima liturghie a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina la mănăstire, care anterior era închiriată de Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei. În decembrie 2022,  Catedrala Adormirii Domnului de pe teritoriul mănăstirii Lavra Pecerska a fost înregistrată ca mănăstire în cadrul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, iar Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei a impus sancțiuni împotriva fostului conducător al mănăstirii.

Foto: Pomisna.info

„Liturghia festivă a început la ora 9:00 și s-a încheiat la ora 12:00. La slujbă au venit mulți oameni de toate vârstele. Erau familii cu copii. La liturghia cu ocazia Nașterii Domnului Hristos au participat și apărători ucraineni”, potrivit Ukrinform.ru.

FALS: UCRAINA „AMENINȚĂ GERMANIA CU RĂZBOI” DIN CAUZA TANCURILOR

Un alt fals care a circulat zilele trecute în presa pro-Kremlin se referă la faptul precum că statul vecin a trecut la „șantajul agresiv” asupra aliaților europeni și ar fi început „să amenințe deschis că va declanșa ostilități” în UE dacă se refuză furnizarea de vehicule blindate grele Forțelor Armate ale Ucrainei, precizează într-un alt material Stopfake.org.

Dezinformarea se bazează pe o declarație din 4 ianuarie a secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. Cu toate acestea, Danilov nu a făcut nicio declarație cu privire la intenția Ucrainei de a „declanșa un război în Europa”. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a vorbit despre riscurile pentru țările Uniunii Europene, care au apărut în legătură cu agresiunea armată a Rusiei.

Vorbind despre posibilitatea livrării tancurilor germane Leopard în Ucraina, Danilov a menționat că „este o chestiune de timp, cu siguranță vor fi”. Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională din Ucraina și-a exprimat și opinia că Germania ar trebui să facă acest pas dacă guvernul german nu dorește extinderea războiului rusesc pe teritoriul său. „Dacă domnul Scholz dorește ca germanii să lupte cu rușii lângă Berlin și lângă Stuttgart, cu tancuri germane, atunci ei pot continua să joace acest joc, să facă cercetări dacă ar trebui să fie date sau nu tancuri… Le mulțumesc germanilor și francezilor că și-au schimbat punctul de vedere și la ziua de azi primim ajutor. Acesta este în creștere”, a conchis Danilov.

Aceasta a fost partea din declarația lui Danilov pe care mass-media pro-Kremlin a scos-o din context, a eliminat expresia despre „războiul cu rușii” și, în rezultat, au transmis un mesaj manipulativ despre „intenția Ucrainei de a ataca UE”. Ucraina nu și-a exprimat niciodată pretenții asupra teritoriilor străine și nu a atacat niciodată țările vecine, explică portalul Stopfake.org.