Maia Sandu susține că autoritățile statului trebuie să ia o atitudine „mult mai dură” față de sursele ce promovează dezinformarea

Sursă foto: Facebook/maia.sandu/photos

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru portalul de știri Nordnews.md că „cea mai gravă consecință a propagandei ruse o vedem în societatea noastră la oamenii care justifică războiul din Ucraina sau chiar îl promovează”. Șefa statului a amintit despre modificările legislative recente din domeniul audiovizualului, menite să lupte cu dezinformarea, dar crede că este necesară o „atitudine mult mai dură” din partea autorităților. 

În interviu, Maia Sandu susține că „nu există soluții miraculoase” pentru a stopa propaganda rusă. „Trebuie să mai discutăm și nu doar în raport cu televiziunile. Există și presa scrisă. Avem o serie de publicații în care, de sus până jos, există doar dezinformare și promovează războiul. Eu cred că autoritățile statului trebuie să ia o atitudine mult mai dură față de aceste mijloace de dezinformare”, potrivit șefei statului. 

Președinta Republicii Moldova a mai precizat că va cere instituțiilor statului să oprească propaganda de război. „Dincolo de celelalte aspecte ale dezinformării, unde putem să mai discutăm până unde este libertatea presei și de unde este dezinformare, pe partea unde se promovează războiul, unde se justifică războiul, măsurile trebuie să fie foarte dure și aici nu este loc de dezbatere. Este risc la adresa securității statului și, la una din următoarele ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate, o să fiu mai tranșantă și o să cer instituțiilor statului să oprească această propagandă de război”, a spus Maia Sandu.

Pe 2 iunie, Parlamentul a votat în lectură finală amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale ce prevăd măsuri de combatere a dezinformării. Noile prevederi includ introducerea în lege a noțiunii de dezinformare drept „răspândirea intenționată a informațiilor false, create pentru a dăuna unei persoane, unui grup social, unei organizații sau securității statului”.  Legea mai prevede restricții privind punerea pe post a comunicărilor comerciale, precum și prevede sancțiuni în formă de amenzi de până la 100.000 de lei pentru televiziunile și posturile radio ce vor dezinforma publicul.