Media Radar: Scorurile de credibilitate pentru ultimele 10 portaluri, publicate de CJI

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a anunțat joi, 29 februarie, noi scoruri ale credibilității a zece portaluri de știri pe Media Radar.  Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, a fost actualizat gradul de încredere pentru un total de 40 de site-uri din Republica Moldova.

În cadrul ultimei runde, următoarele instituții media online s-au ales cu noi scoruri pe platformă: Ziar.md, Protv.md, Radiochisinau.md, Info1.md, Newsmaker.md, Voceabasarabiei.md, Sinteza.md, Canal5.md, Oficial.md, Știri.md

CJI a actualizat datele pentru alte 30 de site-uri în zilele de luni, marți și miercuri.

Pentru determinarea scorurilor au fost evaluate eșantioane de știri din domeniile politic, social și economic, publicate în luna februarie 2024 pe fiecare sursă media. Știrile au fost analizate conform unor criterii detaliate, care includ transparența editorială, respectarea normelor profesionale și calitatea generală a conținutului media conform metodologiei de monitorizare

Potrivit metodologiei, scorul maxim pe care un portal îl poate obține este de 56 de puncte, iar indicele de credibilitate este calculat prin suma punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care acumulează între 46 și 56 de puncte sunt considerate surse de încredere, în timp ce cele cu un scor între 36 și 45,9 puncte îndeplinesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Portalurile care obțin între 26 și 35,9 puncte îndeplinesc parțial criteriile, iar utilizatorii sunt sfătuiți să fie precauți. Pentru instituțiile media cu un scor între 16 și 25,9 puncte, se constată un nivel scăzut al îndeplinirii criteriilor de credibilitate, iar pentru cele care obțin mai puțin de 16 puncte, încrederea utilizatorilor este descurajată.

Încurajăm utilizatorii să acceseze platforma Media Radar pentru a se orienta mai eficient în peisajul extins al știrilor online și pentru a identifica sursele de încredere din presa online.

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.