O nouă dezinformare: „Refugiații ucraineni sunt neonaziști care distrug Uniunea Europeană”

Foto: Dcnews.ro

Platforma europeană EUvsDisinfo atenționează despre un nou fals cu referire la refugiații ucraineni, care au devenit o țintă frecventă a dezinformării pro-Kremlin. De această dată, este vorba despre un articol care relatează despre faptul că europenii „nu-i agreează” pe refugiații din Ucraina, pentru că o parte dintre aceștia „sunt neonaziști”.

În fapt, este vorba despre un articol cu titlul „Ei sunt infractori: cum refugiații ucraineni distrug Europa” (orig., «Они же преступники: как украинские беженцы добивают Европу»), apărut pe 16 aprilie pe site-ul Baltnews.com, în care este promovat mesajul că „atitudinile neonaziste ale migranților nu fac decât să intensifice conflictul cu localnicii. Marșurile în onoarea ideologilor naționalismului ucrainean, arborarea drapelelor și scandarea sloganurilor antirusești irită europenii de rând. De exemplu, locuitorii din Leipzig nu s-au sfiit să-i numească pe refugiați naziști și să le ceară să părăsească țara”.

Potrivit analizei EUvsDisinfo, există peste opt milioane de refugiați din Ucraina înregistrați în Europa, iar acesta este „rezultatul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

De altfel, Uniunea Europeană a reacționat la fluxul masiv de refugiați, demonstrând solidaritate prin acțiuni, ajutând oamenii. Pentru prima dată în istorie, UE a activat o Directivă de Protecție Temporară pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

Trebuie spus că refugiații ucraineni au devenit o țintă frecventă a dezinformării pro-Kremlin. EUvsDisinfo amintește, în context despre un articol publicat anterior de Washington Post despre cum dezinformarea rusă „demonizează” refugiații ucraineni, și cum Google reacționase și la răspândirea de fake-uri despre refugiații din Ucraina.

Ucraina nu este un stat nazist, nazismul nefiind o ideologie a acestui stat. „Acuzația de nazism și construirea de conexiuni cu Germania nazistă este una dintre tehnicile preferate ale portavicilor Kremlinului”, conchide EUvsDisinfo