Organizația Europeană a Consumatorilor sesizează Google cu privire la încălcări ce țin de protecția confidențialității și a datelor personale ale utilizatorilor

Sursa foto: Wall-Street

Reprezentanții Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) din Cehia, Norvegia, Grecia, Franța, Slovenia, Suedia, Danemarca, Olanda și Germania au sesizat faptul că Google folosește un limbaj„neclar, incomplet și înșelător”, care generează încălcări ale regulamentului de protecție a confidențialității și a datelor personale, pe care le colectează, scrie  Reuters.com.

Plângerea inițială a fost trimisă de un grup de consumatori din Franța, la care s-au adăugat și celelalte țări. Organizațiile semnatare au observat că cele mai multe încălcări ale regulamentului de protecție a confidențialității și a datelor personale (GDPR) au loc atunci când utilizatorii își creează un cont pe platformele Google.

”Este nevoie de un singur pas pentru a lăsa Google să monitorizeze și să exploateze tot ceea ce faci. Dacă vrei să beneficiezi de setări care favorizează confidențialitatea, trebuie să navighezi printr-un proces mai lung și un amestec de opțiuni neclare și înșelătoare”, a declarat Ursula Pachl, Director general adjunct al Biroul European al Uniunilor de Consumatori (BEUC).

 De asemenea, BEUC consideră că Google nu respectă acordul care vizează protecția datelor cu caracter personal, în vigoare în Uniunea Europeană.

O plângere similară în adresa Google a fost trimisă și în 2018, când BEUC a atras atenția asupra faptului că prin urmărirea locației utilizatorilor, Compania încalcă acordul GDPR.

Potrivit sursei, reprezentanții Google susțin că au luat măsuri în ceea ce privește confidențialitatea și că opțiunile, pe care BEUC le consideră „neclare și înșelătoare” au fost stabilite în baza  unor studii, elaborate sub îndrumarea autorităților.