Panglica negru-oranj, interzisă, dar prezentă de Ziua Victoriei. Cum au reflectat evenimentele unele posturi TV

Sursă foto: Vitalie Călugăreanu

Panglica Sfântului Gheorghe a fost unul dintre subiectele-cheie în programele de știri difuzate luni, 9 mai, la posturile de televiziune din Republica Moldova. Și asta pentru că nu doar Poliția, dar și jurnaliștii au stat cu ochii pe respectarea interdicțiilor privind afișarea simbolurilor folosite în războiul din Ucraina.

NTV Moldova, de exemplu, a difuzat reportajul „Panglica Sf. Gheorghe a învins”, în care se plasează din start de partea PSRM: „Legea care interzice panglica Sf. Gheorghe nu i-a speriat pe unii participanți la Marșul Victoriei. Mai mult, aceștia au ales să prindă la piept panglica bicoloră în semn de protest față de decizia autorităților”. Reporterul afirmă că, potrivit celor care au ales să o poarte, panglica are o semnificație specială pentru milioane de oameni în toată lumea și că interdicția acesteia în Republica Moldova „a avut scopul  să dezbine societatea și să descurajeze cetățenii patrioți, însă intenția a eșuat”. Urmează un șir de declarații luate de la participanții la marș, care exprimă aceeași poziție a socialiștilor. „Dar cine sunt ei ca să interzică? Sunt oameni care nu au nici rușine, nici onoare, nici patriotism”, afirmă un manifestant. Printre intervievați este și ex-președintele Igor Dodon, care declară: „Eu consider că aprobarea legii prin care s-a interzis această panglică a fost o greșeală. Fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la opinia sa”. Reportajul nu a fost echilibrat cu opinii alternative pe marginea subiectului. 

Primul în Moldova, atât în programul de știri în limba română, cât și în cel de limba  rusă, a difuzat reportajul Interdicțiile nu i-au speriat, care coincide sută la sută cu cel de la NTV Moldova. În ambele cazuri este ignorată prevederea din Codul serviciilor media audiovizuale potrivit căreia în știri trebuie să fie asigurate imparțialitatea, echilibrul și favorizarea  liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție.

Laitmotivul panglicii bicolore este prezent și în principalul buletin de știri al zilei de la postul Jurnal TV. Redacția a inclusiv voci care exprimă diferite opinii. În reportajul „Miting cu simboluri interzise”, reporterii constată că „mai mulți oameni, organizați de opoziția prorusă, au mărșăluit astăzi prin Chișinău cu toate atributele sovietice – drapele cu secera și ciocanul, lozinci și cântece patriotice”. Ei observă că  „organizatorii manifestației, fruntașii PSRM și ai PCRM, au purtat demonstrativ panglica negru-oranj”. La întrebarea: „Dle Dodon, de ce purtați azi această panglică, interzisă de lege? Ce exemplu dați cetățenilor?”, fostul șef al statului susține că „aprobarea legii prin care a fost interzisă această panglică a fost o greșeală”. Jurnal TV nu se limitează la evenimentele din Capitală, ci constată de asemenea că legea privind interzicerea simbolurilor de război este sfidată „de la nord la sud”, în secvențe video realizate la Bălți și Comrat. La fel, jurnaliștii discută cu mai mulți participanți la marș, care afirmă că au venit cu transport asigurat de Partidul Șor sau de primarii socialiști. Unii dintre participanții din știrea „Aduși organizat la marșul de 9 Mai” par deranjați de întrebările insistente ale reporterului și îi răspund într-un limbaj nu tocmai civilizat.

TV8 titrează în programul său de știri de la ora 19.00: „Voronin și Dodon au sfidat legea”. „Mii de oameni au mărșăluit astăzi prin Piața Marii Adunări Naționale până la Memorialul Eternitatea din Chișinău cu ocazia Zilei Victoriei. În fruntea coloanei, foștii șefi de stat Vladimir Voronin și Igor Dodon, sfidând legea, și-au prins la piept Panglica Sf. Gheorghe. Și la Comrat mai mulți manifestanți au purtat panglica bicoloră , gestul fiind permis de autoritățile din autonomia găgăuză”. Igor Dodon este întrebat și de reporterul TV8: „De ce sfidați legea Republicii Moldova și purtați panglica bicoloră?” Răspunsul a fost printr-o glumă:  „De-atâta”. Totodată, Dodon susține că va merge în judecată, dacă va fi amendat și, dacă nu i se va face dreptate, se va plânge la CEDO. Subiectul panglicii bicolore este abordat și în reportajele de la Comrat, dar și în materialul „Episcopul fără frică de lege?”, realizat la Bălți, unde aceeași întrebare i-a fost adresată Episcopului Marchel, care nu a dorit să răspundă.

Spre deosebire de NTV Moldova și Primul în Moldova, Jurnal TV și TV8 au abordat evenimentele organizate pe 9 Mai într-un context mai larg, amintind și de războiul din Ucraina. TV8 a inclus reportaje de la parada militară din Moscova, precum și secvențe video din Ucraina, unde, tot pe 9 Mai, au fost ucise 60 de persoane în urma unui bombardament rusesc în regiunea Odesa. Iar Jurnal TV a realizat un amplu reportaj despre o manifestație din fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, unde un grup de femei a protestat împotriva crimelor de la Bucea.