Pedeapsă cu închisoare în Japonia pentru insultele din mediul online

Sursă foto: Ziare.com

Japonia este prima țară care instituie pedepse de un an de închisoare pentru insultele online. Modificarea din Codul penal vine în contextul îngrijorărilor publice crescute privind hărțuirea cibernetică, survenite în legătură cu decesul  sportivei și vedetei Hana Kimura. Tânăra de 22 de ani s-a sinucis în 2020, după ce a fost hărțuită pe rețelele sociale, scrie Nbcnews.com.

La scurt timp după moartea actriței Hana Kimura, oficiali japonezi au invocat problema pericolului hărțuirii cibernetice și au promis că vor accelera discuțiile guvernamentale cu privire la legislația penală.

Potrivit sursei, modificarea penală din Japonia a fost adoptată săptămâna trecută și va intra în vigoare în această vară.

„Persoanele condamnate pentru insulte și hărțuire online vor fi pedepsite cu închisoare de până la un an sau amendate cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o înăsprire semnificativă a legislației, care până acum prevedea mai puțin de 30 de zile de închisoare și o amendă de până la 10.000 de yeni (75 de dolari). Proiectul de lege a fost disputat și controversat în țară, cei care l-au criticat susținând că se îngrădește libertatea de exprimare și se blochează criticile la adresa politicienilor. Pe de altă arte, susținătorii proiectului au spus că este nevoie de o legislație mai dură pentru a combate hărțuirea cibernetică și hărțuirea online”, se arată în material.

Potrivit Codului penal al Japoniei, insultele sunt definite drept înjosirea în mod public a situației sociale a cuiva, fără a se referi la fapte specifice despre ea sau la o acțiune anume, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.

Fapta este diferită de defăimare, care este definită ca înjosirea publică a cuiva cu indicarea unor fapte specifice.

Ambele sunt pedepsite conform legii.