Peste 270 de tentative de dezinformare într-o singură săptămână au fost raportate în Taiwan în contextul exercițiilor militare lansate de China

Sursă foto: Pixabay image

272 de tentative de dezinformare, lansate de China, au fost raportate în decursul săptămânii trecute în Taiwan, a anunțat Ministerul Apărării Naționale citat de Taiwan News.

Potrivit sursei, pe 8 august, directorul adjunct al Biroului Politic și de Război, generalul maior Chen Yu-lin, a susținut o conferință de presă în care a informat cetățenii despre tentativele de dezinformare apărute pe rețelele de socializare. „De la începutul exercițiilor militare cu foc real din China, lansate săptămâna trecută, au fost și știri false, cum ar fi un presupus atac cu rachetă asupra Aeroportului Internațional Taiwan Taoyuan și aparenta apropiere a unei nave de război chineze de coasta de est a Taiwanului”, a explicat Chen Yu-lin. 

El a precizat că, din cauza dezvoltării rapide a comunităților online și a mass-mediei digitale, strategiile de război s-au schimbat dramatic față de trecut, în special în sfera războiului cognitiv. „Cea mai mare parte a dezinformării a avut ca scop tulburarea moralului militarilor și al cetățenilor”, iar „forțele armate au răspuns la tentativele de  dezinformare luând măsuri precum verificare, trasabilitate, clarificare și contramăsuri”, a afirmat Chen Yu-lin. De asemenea,  el a cerut cetățenilor să se concentreze pe informațiile publicate de Ministerul Apărării Naționale și să nu țină cont de zvonuri.

China a lansat săptămâna trecută exerciții militare în aer și apele din jurul Taiwanului, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Mai multe rachete balistice Dongfeng au fost proiectate în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale insulei. Drept răspuns, Taiwanul a activat sistemele sale de apărare.