Promovarea stereotipurilor de gen în reflectarea cazului despre minora lovită mortal de un troleibuz

Foto: Rtec.md

Subiectul decesului minorei de 12 ani, la Chișinău, după ce a fost lovită de un troleibuz vineri, 24 martie, a fost abordat pe larg atât în presă, cât și pe rețelele sociale. O mare parte a instituțiilor media au făcut trimitere la informația oferită pe Poliție, care a anunțat că minora „a fost lovită de un troleibuz condus de o femeie, detaliu irelevant în relatarea incidentului și care promovează stereotipurile de gen. 

La 24 martie, Poliția Republicii Moldova anunța pe paginile oficiale de pe rețelele sociale despre cazul minorei de 12 ani, lovită mortal de un troleibuz, cu precizarea că transportul „era condus de o femeie”, punând astfel accente care promovează stereotipurile de gen.

La scurt timp, pe pagina de Facebook a instituției textul a fost editat, fiind exclusă precizarea „condus de o femeie”, dar acest fapt nu a fost suficient pentru a opri promovarea ulterioară a acestui detaliu în mass-media care a reflectat cazul.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști precizează că „este important să ne autosesizăm asupra stereotipurilor, distorsiunilor şi prejudecăţilor de gen din universul mediatic printr-o informare corectă asupra problemei culturii şi socializării de gen echitabile, pentru a nu aborda tendenţios şi tradiţional multiplele realităţi de gen. (…) Vom trata echilibrat bărbații și femeile în articole, imagini, în calitate de surse sau categorii sociale descrise”. Și Legea cu privire la egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei stipulează că „mass-media contribuie la promovarea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în societate, prin elaborarea de programe şi materiale de depăşire a stereotipurilor gender”.

Anterior, într-o ediție a rubricii #PeÎnțeles, am explicat ce înseamnă stereotip și cum acest fapt poate influența gândirea sau atitudinea.