Fiecare al cincilea moldovean afirmă că știe despre posibilitatea de a raporta sau a scrie o plângere atunci când dă peste o știre falsă. Întrebați însă unde s-ar adresa în acest scop, o bună parte din cetățeni spun că ar merge la Poliție sau judecătorie. Am desprins aceste concluzii din cel mai recent sondaj privind percepția populației despre mass-media și aptitudinile mediatice, desfășurat la nivel național la sfârșitul anului trecut.
Și pentru că instituțiile menționate nu sunt de fapt responsabile de combaterea fake news-ului, astăzi, la Podcast cuMINTE, vorbim despre cum trebuie să procedezi de fapt atunci când te ciocnești cu o știre falsă. Mai ales că, potrivit aceluiași sondaj, o parte din cetățeni spun că nu cunosc deloc ce ar trebui să facă. Sunt Ana Sârbu și îți propun să le luăm pe rând.
Să ne imaginăm că faci scroll pe news feed-ul de pe Facebook sau alte rețele sociale și oprești privirea pe o știre cu un titlu dubios sau senzațional. Dai click, citești, analizezi și îți dai seama că ceea ce vezi nu e tocmai adevărul. Ce faci mai departe? În primul rând, nu o distribui! Dar o raportezi administratorilor acelei rețele sociale. Ulterior, există șanse ca postarea să fie ștearsă de pe platformă. Rețelele îți oferă această opțiune la fiecare postare, iar după ce selectezi că vrei să raportezi, va trebui să indici și cauza. Dezavantajul e că, uneori, până la eliminarea unei postări inadecvate poate să treacă și o săptămână. Chiar și așa, raportarea unui fals este necesară pentru a opri valurile de dezinformare de pe rețelele sociale, acolo de unde foarte multă lume alege să se informeze.
Ce mai poți face? Poți contacta echipa portalului Mediacritica, o platformă a Centrului pentru Jurnalism Independent ce are drept scop inclusiv demascarea dezinformării și falsurilor din presă. Poți să-i suni, să le scrii un mesaj pe rețelele sociale sau să le expediezi un email la adresa redactia@ijc.md. Dacă vizitezi site-ul Mediacritica.md, la rubrica „Media în vizor” vezi găsi analizate multe știri tendențioase și manipulatoare. O parte dintre ele au fost raportate chiar de internauți.
Te încurajăm să le scrii ori suni și celor de la platforma Stopfals.md, un proiect al Asociației Presei Independente, care la fel are sub lupă fenomenul știrilor false și demascarea informației vădit tendențioase. Mai mult, pe acest site, accesând butonul Semnalează un fals, vei fi direcționat la un formular în care să raportezi un caz concret de dezinformare.
Poți să trimiți o plângere și Consiliului de Presă, o structură care examinează sesizările consumatorilor de media ce se referă la încălcarea normelor deontologice jurnalistice. Pe site-ul organizației, la categoria „Sesizări”, vei găsi secțiunea „Depune o plângere”, unde poți semnala informația care te-a deranjat.
Dar ce faci dacă ai sesizat o știre falsă la un post de televiziune sau radio din țară?
În primul rând, ar fi foarte bine să poți înregistra în format video sau audio materialul, ca să ai o dovadă, deși acest lucru nu este obligatoriu. E important mai ales să reții ziua difuzării, ora, denumirea emisiunii, deci orice detaliu care ar ajuta la identificarea subiectului. Ulterior, vei scrie o petiție și o poți face de mână sau la un computer. În scrisoare menționezi că o adresezi Consiliului Audiovizualului și explici, în formă liberă, ceea ce ai sesizat, la ce post TV sau radio, precum și detalii pe care le-am enumerat mai devreme. Ulterior, o depui direct la sediul CA – nu CNA, dar CA – adică Consiliul Audiovizualului. Sau, o trimiți la adresa electronică office@cca.md.
Dacă ți se pare complicat, există o platformă care poate expedia petiția la CA în locul tău. Este vorba despre site-ul T(V)E Privește sau tvpriveste.mediacritica.md. Mergi la rubrica „Depune o plângere” și completează formularul tot cu aceleași detalii, iar echipa platformei va analiza cazul și va transforma plângerea ta într-o petiție adresată Consiliului. Iar la rubrica „Reglementare” vei găsi prevederi din legi, coduri, ghiduri care te vor ajuta să înţelegi mai bine când anume este cazul să raportezi o abatere.
În sondajul pomenit la începutul acestei ediții, doar o treime dintre cetățenii chestionați au afirmat că în cazul în care depistează o știre falsă ar apela la Consiliul Audiovizualului. Și mai puțini au menționat Consiliul de Presă, ONG-urile de media sau platforma Stopfals.md. Ceea ce nu arată prea încurajator. Nu am decât să sper că tu știai despre instrumentele pe care le-am enumerat mai sus, iar dacă nu – sper că acest podcast ți-a fost util.
Dragă ascultător, nu fi indiferent! Dacă ai sesizat o știre falsă în online, la radio sau la TV, raporteaz-o! Nu permite ca dezinformarea să ne afecteze viețile. Filtrează cuMINTEa trează! Urmărește-ne pe Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud.
—————————————–
Podcastul cuMINTE este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București, în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”.
Слушайте подкаст
-
- Share :