Știre lipsită de interes public, ce vizează atacul armat de la Aeroportul Chișinău

În seara de vineri, 30 iunie, portalul informațional al postului TV8 a publicat o știre cu titlul: „/VIDEO/ Cutremurător! Momentul în care polițiștilor de frontieră li se comunică vestea dureroasă: Colegul lor a murit”. Articolul, deși vizează un caz de interes maxim – un atac armat la aeroport – nu reprezintă un subiect de interes public. 

Subiectul vizează atacul armat ce avusese loc la Aeroportul Internațional Chișinău, cu câteva ore mai devreme în aceeași zi. Un cetățean străin, căruia i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al Poliției de frontieră. Redacția TV8.md a publicat mai multe știri cu actualizări pe marginea evenimentelor, între care și un video în care „un călător a surprins momentul devastator în care polițiștilor de frontieră li se comunică tragicul deces al colegului de muncă”. Secvențele depășesc limitele interesului public. 

Mediacritica a explicat anterior că interesul public se referă la orice subiect, problemă sau chestiune care afectează societatea în ansamblul său sau care are un impact semnificativ asupra vieții și bunăstării cetățenilor. Acest principiu nu se pliază pe știrea vizată. 

Ghidul de stil cu norme etice îndeamnă jurnaliștii să facă distincție între ce este și ce nu este un subiect de interes public: „Vom considera interes public orice chestiune care afectează viaţa comunităţii. (…) Nu vom relata despre comportament privat al unei persoane dacă nu există un interes public clar”. Și Codul deontologic menționează expres că, „în colectarea informației de interes public, jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

Citiți și: Exploatarea durerii umane, într-o emisiune despre decesul unei minore înecate la Strășeni