Vizita președintelui francez la Chișinău, un alt eveniment public „neobservat” de NTV Moldova. Cum au reflectat subiectul alte posturi TV

Sursă foto: Facebook/Președinția Republicii Moldova

Vizita oficială a președintelui francez Emmanuel Macron în Republica Moldova a constituit subiectul principal al zilei în majoritatea buletinelor de știri din 15 iunie. Evenimentul a atras atenția mass-media mai ales pentru că,  în ultimii 24 de ani, niciun alt șef de stat al Franței nu a vizitat țara noastră. Totodată, în calitate de stat care deține președinția Uniunii Europene, Franța și-a declarat susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova, iar Emmanuel Macron a lansat mai multe declarații la acest capitol în prima sa vizită la Chișinău.

Cu toate acestea, în principalul buletin de știri al zilei, postul NTV Moldova nici nu a amintit despre această vizită, atât în programul său în limba română, de la ora 19.00, cât și în cel de limba rusă, de la ora 21.00. Nu este pentru prima dată când televiziunea afiliată Socialiștilor omite un subiect cu tematică  europeană. Pe 20 mai, bunăoară, NTV Moldova a neglijat un alt eveniment – discursul președintei Republicii Moldova în Parlamentul European, fapt despre care portalul Mediacritica a scris.

Reiterăm, și de această dată, că trecerea cu vederea a unui subiect de interes public contravine normelor deontologice. „Omisiunea îl face pe telespectator să-și creeze opinii unilaterale, iar cei care recurg la această tehnică manipulează, determinând publicul să gândească și să acționeze într-un fel compatibil cu interese care de fapt nu le sunt proprii”, potrivit unei analize publicate anterior de Mediacritica.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Corectitudinea şi imparţialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliştilor”. La fel, Codul de conduită al radiodifuzorilor prevede că sunt de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente locale ori naţionale, cu semnificaţie pentru viaţa comunităţii”.

Dar cum au reflectat evenimentul alte posturi TV, în buletine similare de știri? Iată câteva mostre:

ProTV Chișinău a prezentat un reportaj amplu, „Vizită istorică, la Chișinău”, cu secvențe din declarații ale lui Emmanuel Macron în original, cu momente în care sunt semnate principalele documente de colaborare: „Emmanuel Macron a declarat că vizita sa la Chișinău este un semnal de susținere în parcursul european al Republicii Moldova, proces pe care îl va grăbi atât cât Franța deține președinția UE.  «Rolul meu este să grăbesc acest proces. Dorința mea este să transmitem un mesaj pozitiv față de această candidatură (a RM)»”.

Aceeași abordare a avut-o și Jurnal TV în materialul „Macron are un mesaj clar pentru Moldova”. „Moldovei nu i se va propune niciun fel de statut de tranziție la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc pe 23 și 24 iunie. Franța își va juca rolul de președinte al acestui Consiliu și va transmite un mesaj clar în legătură cu cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută la Chișinău de către președintele Franței, Emmanuel Macron”.

TV8, în știrea „Franța vrea ca Moldova să fie în UE” a menționat: „Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a-și fortifica sistemul de apărare și pentru securizarea teritoriului. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele francez Emmanuel Macron care se află în premieră la Chișinău. Liderul de la Elysee a vorbit și despre cererea de aderare la blocul comunitar, pe care țara noastră a depus-o acum câteva luni”.

Evenimentul a fost reflectat și de  TV6, în materialul  „Declarațiile lui Macron și Sandu: Franța, un mesaj pozitiv față de cererea depusă de Republica Moldova”. Postul a relatat: „Moldova poate conta pe susținerea Franței și a Uniunii Europene – este declarația președintelui francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în țara noastră. Demnitarul a menționat că statul francez transmite un mesaj pozitiv și clar față de cererea depusă de Moldova pentru aderarea la UE. Totodată,la conferința de presă susținută alături de Maia Sandu liderul de la Elysee a mai declarat că situația din regiunea transnistreană este o problemă care trebuie rezolvată, dar nu un obstacol al parcursului european al țării noastre”.